PcelaNikola

Apelujemo na voćare i ostale da ne prskaju voće u fazi cvetanja, već da to čine u fazi kada se pojavljuju zameci plodova jer prskanje u cvetu pravi dvostruku štetu. Dokazano je da prskanje voća u cvetu ne samo da ne daje nikakve rezultate, već da se tako uništavaju pčele koje su glavni oprašivači voća.

Voće koje je oprašeno pčelama ima za 30 do 45% veću rodnost: jabuke za 38%, višnje za 67%, šljive za 72%, a maline za čak 81%!

Zakon o sredstvima za zaštitu bilja apsolutno zabranjuje prskanje bilja insekticidima tokom cvetanja.
Poljoprivrednik je odgovoran ako vrši prskanje u vreme cvetanja i ukoliko načini štetu pčelarima dužan je da je nadoknadi ali i da plati kaznu za nesavesno prskanje voća i uništavanje pčela.

Po Zakonu, kazna za tretiranje voća insekticidima u vreme cvetanja, za fizička lica iznosi od 35.000 do 50.000 dinara, za preduzetnike od 300.000 do 500.000, a za pravna lica od 500.000 do 1.000.000 dinara.

Osnovni cilj apela je da sačuvamo pčele od trovanja podizanjem svesti o značaju pčela kao najvećih prirodnih oprašivača i da poljoprivrednici počnu da ispunjavaju osnovne kriterijume iz Dobre poljoprivredne prakse poštujući zakonom propisana pravila. 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.

Mali OGLASI:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE