Selo na periferiji Brusa dobilo je ime od žiljci – piljaka, koji su u vidu otpadaka, užarenih, iz topionica ruda u graševačkim topionicama dopirali čak do ovog mesta. Legenda kaže, kada su prestale da rade topionice, te kada se ovde počelo formirati naselje da je u znak uspomene na užarene žiljke – piljke, koji su rudarima ostavljali po licu i telu ožiljke, selu dato ime – Žiljci.

Postoji i verzija da su ovde prvi došli sa planine Željin, pa su ih u početku zvali Žiljinci, pa su onda od reči Žiljinci, žiljci i piljci spojli jedno ime – Žiljci.

Najstarijom familijom smatraju se Petrovići, koji su ovde došli iz Crne Gore, okolina Nikšića. Legenda kaže da je ovaj Petar u Nikšiću ubio nekog Turčina i da je ovde pobegao zbog krvne osvete. I dok je išao prema Kopaoniku on je u putu sreo nekog Turčina koji je na konju imao tovar veće vrednosti, pa je i njega ubio a tovar prisvojio. Najpre je našao skrovište na mestu današnjeg Drtevca, pa pošto je skriveno bio bogat, Petar je od turskog age kupio posede današnjih Žiljaka, Kočina, Drtevaca i Donjeg Lipovca. Inače, važio za velikog ciciju, drtu staru, kako su ga oslivljavali.

Pa je se na kraju izdvojio i živeo na mestu današnjeg Drtevca.

Petrovići danas su danas najbrojniji u naseoku Drake, a tu su još Pavlovići... Tatići su ovde došli iz Brzeća, a prvi je došao Miloš Tatić, na prezetstvo u familiju Agatonovića. Kasnije se Miloš izdvojio na mesto zvano Cerova. Miloš je imao tri sina: Novicu, Jovana i Aleksandra. Jovan se odselio u okolinu Podujeva, a neko je iz Jovića otišao u Zleginje.
Legende bruskog kraja - Z. Kostić


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Legende Bruskog kraja:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE