Velikogospojinski post

 Za pravoslavne vernike počeo je Velikogospojinski post kojim se pripremaju za praznik Uspenja Presvete Bogorodice. Velikogospojinski post uvek počinje na praznik Sveti Makaveji (14. avgusta) i traje 14 dana, a završava se praznikom Uspenja Presvete Bogorodice, 28/15. avgusta.

Ovaj praznik u narodu je poznat i kao Velika Gospojina, po čemu je ovaj post dobio ime, mada se naziva i Uspenjski ili Bogorodičin post. Po strogosti Velikogospojinski post spada u red strožijih postova, odmah posle Velikog tj. Časnog posta.
Ono što čak ni mnogi vernici ne znaju jeste da je Gospojinski post strožiji od Božićnog i Apostolskog, pa pravoslavni hrišćani zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici ovaj post poste kao i Veliki Vaskršnji post.
Post traje 14 dana, posti se na vodi i ulju, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava ulje i vino, i na praznik Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.
Velikogospojinski post uvek traje dve nedelje, jer je još na Konstatinopoljskom saboru, održanom 1166. godine za sve Pravoslavne hrišćane, saglasno drevnim postavkama, potvrđeno je da bez prekidanja čuvaju i poštuju Bogorodičin post od 14/1. do 28/15. avgusta.
Nekada su tokom ovog posta, koji spada u stroge postove građanskim zakonima bile zabranjene javne priredbe i spektakli.
Post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla dok duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela. 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE