velika gospojinaPo Raspeću Gospoda, Presveta Bogorodica je nastavila da živi kod Svetog Jovana Bogoslova. Uglavnom sve vreme do smrti provela je u Jerusalimu. U starosti, često se na mestu Vaznesenja molila Gospodu da je što pre uzme sebi. Javio joj se arhangel Gavrilo i rekao joj je da će se upokojiti za 3 dana. Poželela je da vidi sve apostole i svi se oni čudesno sabraše, osim apostola Tome.

 Onda se upokojila mirno, bez ikakve muke. Apostoli su je sahranili u grob Svetih Joakima i Ane, u Getsimanskom vrtu. Trećeg dana stiže i apostol Toma. Kada su otvorili grob da celiva telo Svete Prečiste, unutra ga ne beše, behu samo plaštanice. Kada je Presveta umrla, bilo joj je 63 godine, a neki smatraju da je živela 72 godine.
Opšte praznovanje ovog praznika uređeno je po želji cara Mavriija 528. godine. Praznik se zove Uspenije Presvete Bogorodice, a kod nas se obično naziva Velika Gospojina i praznuje se 28. avgusta (15. avgusta).

Običaji u Srpskom Narodu na Veliku Gospojinu

Pred ovaj praznik ustanovljen je post, koji odgovara jesenjem godišnjem vremenu i koji traje od 14 do 27. avgusta uveče.

Na ikoni događaj uspenija predstavlja se: Sveta Djeva leži na samrtnom odru okružena apostolima, a nedaleko od nje stoji Sin njen Isus Hristos, kome je ona duh svoj predala, držeći u naručju u minijaturi oblik tela Prečiste Marije, kao duh njen.

Vreme između Velike i Male Gospojine zove se Međudnevice. Tada žene beru međudnevičke trave: kičicu, krlju (ricinus), hajdučku travu (mesečinu), papričicu ili bobicu, ugaslicu, konjski bosiljak, cvet od lipe, zreo rod od korova, drena, šipka, oskoruše, šljive i trna, drugi rod od jabuke (koje ujesen cvetaju) i malu zelenu lubenicu. Ovim travama leče se razne bolesti. Takođe se ostavljaju i međudnevička jaja od živine kao najbolja za upotrebu i nasad.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE