EuPROGRESRaska 190416 Raška, 19. april 2016. – Četrdeset osam žena iz 22 opštine sa jugoistoka i jugozapada Srbije pokrenuće svoja preduzeća uz podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Srbije koji su, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, obezbedili 368.000 evra za sprovođenje aktivnosti koje doprinose ekonomskom osnaživanju žena.

Nove preduzetnice koje se, između ostalih delatnosti, bave stomatologijom, proizvodnjom odeće, nakita, krojenjem, preradom i konzervisanjem voća i povrća, dobile su opremu kako bi otpočele poslovanje. Pored toga, one su kroz aktivnosti Evropskog PROGRESa ovladale i znanjima o marketingu, prodaji, porezima i pravnim aspektima poslovanja.

„Zapošljavanje žena i njihovo uključivanje na tržište rada jedan je od prioriteta Vlade Republike Srbije i zato smo mi aktivni partneri u aktivnostima koje finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Evropskog PROGRESa, a koje imaju za cilj unapređenje društvenog i ekonomskog položaja žena i rodne ravnopravnosti”, navela je ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, prilikom dodele sertifikata novim preduzetnicama.

Joksimović je rekla da je Vlada Republike Srbije proglasila 2016. za „Godinu preduzetništva”sa posebnom pažnjom usmerenom na žensko preduzetništvo, i tako potvrdila svoju posvećenost u podršci preduzetnicima i preduzetnicama i razvoju preduzetničkog duha kao osloncima konkurentne i dinamične ekonomije. „Zadovoljstvo mi je što sam danas u prilici da vidim nove preduzetnice, jer to predstavlja impuls razvoju ženskog preduzetništva i otvaranju novih radnih mesta. A danas je uspeh otvoriti novo radno mesto i pravo je vreme za uspešne žene”, zaključila je Joksimović.


Čestitajući novim preduzetnicama Žan Danijel Ruh, ambasador Švajcarske u Srbiji rekao je da više od decenije Vlada Švajcarske i Evropska unija zajedno sa Vladom Srbije podržavaju uspostavljanje institucionalnog i pravnog okvira za rodnu ravnopravnost.

„Na ovaj način promovišemo žensko preduzetništvo, ali i rodnu ravnopravnost. Vi predstavljate pravi uzor za druge žene koje žele da se osamostale i započnu svoj posao, a Evropski PROGRES je tu da vam pruži podršku“rekao je amabasador Ruh.

Uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarsske danas u sve 34 opštine koje su obuhvaćene programom Evropski PROGRES postoje Saveti za rodnu ravnopravnost, a 32 opštine je potpisalo Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti.

Evropski PROGRES će budućim preduzetnicama pružiti mentorsku podršku i stručnu pomoć u vođenju posla kako bi se obezbedila održivost poslovanja i očekuje se da će do kraja 2017. godine doprineti otvaranju najmanje 80 novih radnih mesta u opštinama obuhvaćenim Programom.

„Kada 48 žena stupa na put da osnuje svoj vlastiti posao sa izgledima da otvore još novih radnih mesta, to odmah znači bolji život za njihove porodice, a pozitivno utiče na lokalnu ekonomiju i bolji životni standard građana i građanki. Najvažnije je, ipak, to što vi dajete sjajan primer generacijama koje dolaze“,rekao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije podržaće sa ukupno 24,46 miliona evra. Odobreni projekti imaće za cilj da ojačaju lokalnu administraciju, stvore povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politike zapošljavanja. Program sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije pri Ministarstvu finansija Vlade Republike Srbije (CFCU).

Opštine obuhvaćene Programom su – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje. 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE