Pre par dana u Brusu smo imali priliku da upoznamo g-dina Branimira Brankovića.

BBrankovic291014

Tokom razgovora saznali smo da je g-din Dr. Branimir Branković  samostalni istraživač i stručni savetnik, ovlašćeni projektant i izvođač radova na OIE, doktorski kandidat (PhD - Australija), magistar nauka (SAD, Srbija) i dipl.inž.elthn. (ETF Beograd) koji posluje u Srbiji i Australiji, ali i drugde u potrazi za stručnim rešenjima gorućih tehnoloških pitanja (obnovljivi i drugi nesvakidašnji izvori energije...),nosilac akreditacije u Australiji i Srbiji, ugovorni stručni saradnik Elektroprivrede Australije.

Pitali smo Dr Brankovića gde trenutno živi?
Živim sa porodicom na imanjima ŽARADOVO i TRNATI LAZ, blizu Rekovca, na dvadesetak kilometara od Jagodine, baš na potezu gde se graniče Levač, Šumadija i Pomoravlje. Tu je naše porodično  imanje i ekološko domaćinstvo. Sve što gajimo radimo na tradicionalan i potpuno prirodan način.

Iako ste doktor nauka Vi ste pravi rančer?
Baš tako. Ne ustručavam se ni fizičkog, ni stočarskog rada. Evo skoro smo pokosili imanje koje se prostire na velikoj površini. Da kosio sam ali ono što me najviše oduševljava to su konji. Moji konji. Obožavam ih. Dešavalo se da, kad me meštani sretnu u planinama, kad jašem konje obučen u narodnu nošnju, pomisle da sam Hajduk Veljko ili Kraljević Marko! Drago mi je što i deca obožavaju konje i životinje.  To nam je u krvi...

Kako ste rekli na početku razgovora shvatili smo da ste Vi doktor za energiju?
Da ne mislite da se hvalim ispričaću ukratko svoj naučni put. Posle Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, koji je sam završio kao jedan od najboljih studenata, magistrirao sam na Univerzitetu Obern u Alabami i tom prilikom Amerikance oduševio svojim vizijama i praktičnošću.
Na doktorskim studijama u Darvinu, na severu Australije, tokom svog rada postao sam jedan od vodećih  stručnjaka za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije. Na našim imanjima (Tromeđa LŠP i Južni Kučaj) razvijamo sastave za korišćenje OIE. Na našem  imanju, blizu Vrela reke Grze, konstruisao sam i napravio mini gradimo MHE. Turbinu razvijenu za potrebe  MHE Gruža sam patentirao, a imam i dosta drugih izuma.

Australija, Amerika, Evropa razni univeziteti… šta Vas dovodi u Brus?
Došao sam na sastanak sa predsednikom opštine Brus, g-dinom Slobodanom Vidojevićem, i njegovim saradnicima. Raspoložen sam da u skorije vreme održim u Brusu izlaganje odnosno prezentaciju na temuMINI HIDROELEKTRANE I OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE kao i SAKUPLJANJE I ZBRINJAVANJE OTPADNE PLASTIKE.

Možete li nam reći nešto ukratko o temama koje ste naveli? 

Izlaganje na temu MINI HIDROELEKTRANE (MHE) I OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE (OIE) imalo bi sledeće teze:
Pregled MHE lokacija i nagoveštaj drugih OIE mogućnosti na teritoriji opštine Brus (višestrukost značaja pogodnih MHE lokacija, opšti i javni interes u MHE i OIE poslovima)
Lokalna samouprave i MHE / OIE poslovi ( Nedostatak računice / zanimanja, potreba za nezavisnim MHE / OIE radnim telom, neophodnost javnosti rada i uvida u tekuće stanje.
Struka i privreda u MHE / OIE (Savetnici (konsultanti), projektanti (izrađivači nacrta), izvođači radova, proizvođači opreme, rukovaoci radom postrojenja (operateri) i serviseri (pružaoci usluga održavanja).
Javnost i vidljivost
Učesnici u MHE / OIE poslovima:

- Ko su vlasnici pogodnog za MHE / OIE zemljišta, građevina i drugih osnova i kako se oni mogu aktivno uključiti u ove poslove?
- Gde su prikazani imaoci relevantnih upravnih akata i kako se može utvrditi ozbiljnost pojedinih poslova?
- Ko su zainteresovani kupci MHE / OIE osnova i naručioci poslova.
- Jesu li mogući javni i pravovremeni prikazi trenutnog stanja na izdavanju upravnih akata i zašto je to neophodno?
- Koliki su rokovi za sprovođenje pojedinih upravnih postupaka?

Što se tiče teme SAKUPLJANJE I ZBRINJAVANJE OTPADNE PLASTIKE kao i svoja iskustva na poslovima vezanim za istraživanje i razvoj postrojenja namenjenih preradi otpadne plastike u gorivo veoma sam raspoložen prenesem privrednicima i građanima opštine Brus. Izlaganje bi imalo sledeći sadržaj:

Proizvodnja i korišćenje plastike
Zbrinjavanje upotrebljene plastike (zatrpavanje zemljom, sagorevanje, ponovna obrada nekih vrsta plastike-mehanička, hemijska (depolimerizacija) i pirolitička ili drugojačija razgradnja
Raspoložive tehnologije za pirolitičku ili drugojačiju razgradnju plastike (Termičko ili katalitičko krekovanje (piroliza), Katalitička konverzija, Hladna sinteza, plazmena piroliza, suva destilacija) kao i piroliza: pojam, tehnološki opis i proizvodi pirolitičkog termalnog krekovanja: zatim pirolitičko ulje, gorivi plin, čvrsta (goriva) materija)
Nesagorive materije (voda, para, metali, …)
Takođe, tokom prezentacije bih izneo predlog razvoja sopstvenog namenskog postrojenja za preradu raspoložive vrste plastike u ciljani proizvod kao i JUST IN TIME pristup.
Naročiti naglasak bih stavio na mogućnost zajedničke izgradnje malih postrojenja za preradu otpadne plastike u gorivo, koja bi bila samerljiva potrebama ali i mogućnostima obrađivača - plastičara.

Hvala Vam puno na razgovoru i nadamo se da ćete uskoro ove teme prezentovati u Brusu? 
Hvala i Vama. I ja se nadam da se uskoro ponovo vidimo u Brusu.

 Nadamo se da će Dr Branković u vrlo skorije vreme održati prezentacije u Brusu kako bi se građani opštine Brus bliže upoznali sa MHE, OIE kao i zbrinjavanjem i preradom otpadne plastike. Osim građanima ova prezentacija bi sigurno koristila i funkcionerima lokalne samouprave a nadamo se da bi tokom izlaganja dobili stručne odgovore na pitanja: Zašto ...? Kako ...? Zbog čega ...? Na koji način...?

N.Miljković

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE