Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas u Nišu da Vlada Srbije priprema Strategiju razvoja informacionih tehnologija (IT) sa jasnim ciljem povećanja kadrovskih kapaciteta u tom sektoru.

 „Godišnje završi školovanje 1.500 IT stručnjaka, a naš cilj je da taj broj podignemo na 5.000″, istakao je Ljajić na otvaranju drugog Foruma naprednih tehnologija u Oficirskom domu.

On je rekao da bi ovog trenutka u Srbiji moglo da se zaposli još 15.000 IT stručnjaka.

Ljajić je podsetio da je IT sektor najprofitabilniji deo svake privrede, mnogo profitabilniji od ostalih.

„Oko 19.000 ljudi koji radi u Srbiji u tom sektoru godišnje izveze softverska rešenja vredna 450 miliona evra. Naš plan je da u narednih pet godina izvoz IT sektora povećamo na 1,5 milijardi evra”, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, cilj Vlade Srbije u narednom periodu je i povezivanje naučnih i istraživačkih institucija i privrede, jer nema konkurentne privrede bez inovacija.

„Nažalost, do sada smo malo ulagali u nauku, istraživanja i inovacije. U zemljama Evropske unije prosečno ulaganje u nauku iznosi više od dva odsto bruto društvenog proizvoda, a kod nas je ispod jedan odsto”, naglasio je Ljajić i dodao da bi ulaganje u nauku trebalo da iznosi barem jedan odsto.

Ljajić je kazao da Niš ima sve potencijale da postane regionalni centar novih tehnologija i jedan od centara koji će doprineti digitalnoj transformaciji zemlje.

Dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Janković istakao je da Forum naprednih tehnologija treba da pokaže široj zajednici šta je to što se u sektoru naprednih tehnologija u Nišu radi.

On je kazao da u tom sektoru u Nišu imamo 170 firmi, a među njima ima i inovativnih čiji su proizvodi prisutni na svetskom tržištu. Dodao je i da je Niš izašao iz faze kada je bio zanimljiv investitorima samo zbog jeftine radne snage.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je istakao da Niš ima obrazovne, institucionalne i privredne potencijale da ponovo postane „grad elektronike”.

Forum naprednih tehnologija okupio je četrdesetak firmi i veći broj škola i fakulteta. U okviru tog skupa Nacionalna služba za zapošljavanje sutra će organizovati Sajam zapošljavanja.

izvor:mtt.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE