Toplodolska reka A Jovanovic

Meštani Temske, susednih sela i ljubitelji prirode iz Pirota, drugih gradova Srbije kao i Bugarske više puta su organizovali proteste da se obustavi projekat Ministarstva rudarstva i energetike o prevođenju Toplodolske reke u akumulaciju "Zavoj".

Da podsetimo, izgradnjom HE Zavoj 1990. nestala je Visočica najmoćnija reka Stare planine a meštanima Temske ostavljen je biološki minimum (par stotina litara vode ispuštene sa 70m dubine jezera u kojoj nije moguć nikakav oblik života). Ono što im je ostalo je mala bujična Toplodolska reka koja se kao pritoka nekadašnjoj moćnoj Visočici javlja na nekoliko kilometara nizvodno od brane. 1992. Država bez najave i bilo kakve pravno/tehničke dokumentacije započinje sa izgradnjom 5.2 km dugačkog tunela sa namerom da malu Toplodolsku reku prevede u Zavojsko jezero.
Posledice nestanka poslednje reke na ovom delu Stare planine (od 2008. Zaštićeno područje – Park prirode) značile bi kraj ne samo za prirodu već i za ljude u Temskoj koji vekovima na ovom prostoru opstaju zahvaljujući svojim rekama.
Toplodolska reka bila je tema i emisije "Između redova" na TV Belami, koju uređuje i vodi Dušica Dejić, a gosti u studiju su Aleksandar Panić iz  Udruženja "Pastrmka" i Aleksandar Jovanović iz Udruženja "Temska".


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Александар Милутиновић 208204304
То је оно како се реагује народски на бахате и штетне одлуке. Нама управо нестаје и горњи ток Криворечке реке, сами обод Национслног парка... Можда још није касно да нешто покушамо.
| 0 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE