Profesor istorije Radoljub Jotić svojim radom i zalaganjem bori se da ne padnu u zaborav junaci Topličkog ustanka iz blaževačkog kraja.

R Jotic0917

Povodom 100-godišnjice od Topličkog ustanka profesor Jotić podseća da su aktivni učesnici od prvog dana bili i ustanici iz blaževačkog kraja koji su dali svoje živote u borbama koje su se vodile u okolini Blaževa.

Kao i svi ustanici i oni su prvo dali zakletvu koja je tada glasila: 
"Zaklinjem se Bogom svemogućim da ću verno i odano služiti svojoj Otadžbini i Kralju i za njih svoj život u svako doba založiti. Starešinu poštovati i sa njima u bratskoj ljubavi živeti, tako mi Bog pomogao."

KVojinovic ceta 1

Odvažni vojvoda Kosta Vojinović i njegovi saborci, članovi Ibarsko-kopaoničkog odreda, prkosili su neprijateljskim poterama uporno izbegavajući ili razbijajući njihove zasede, do 15. oktobra 1917. godine (po novom kalendaru). Tada su upali u zasedu koju su im postavili neprijateljski vojnici na Livadicama – Ivljaku, između sela Žareva i Trećaka.

KostaVojinovic RJotic

O samoj borbi 15. oktobra 1917. godine na Livadicama i inicijativi za postavljanje spomen-obeležja junacima iz blaževačkog kraja pričali smo sa Radoljubom Jotićem, profesorom istorije.

"O ovoj borbi pisao je i sam Vojinović u svom dnevniku: „U samu zoru opkoljeni smo od austrijske vojske, bugarske vojske i naših izdajnika na Livadicama – Ivljaku. Potkazan sam od četnika koji su se predali, uhvatili su nam zasedu na mestima koja su im bila poznata, a kojima nam je jedini izlaz bio. Kad smo naišli na njih oni su otvorili na nas vatru. Kada su se Bugari povukli ubili su zastavnika narednika Janićija Dimića, Stanku Petrović, rođenu Dimić, Đorđa Dimića, Spasoja Kojića, Ivana Mijovića i Todora Pavlovića. U toj ogorčenoj borbi ranjen sam teško u nogu. Opkoljen od izdajnika i od vojske neprijateljske borio sam se ranjen do same noći. Bugari su imali 12 ranjenih i 6 mrtvih“. (M. Perović, Toplički ustanak 1917, str.285-286).

Blazevo crkva

Posle rata, poginulom Spasoju Kojiću rodbina je podigla spomenik, ostalim junacima ni do danas nisu podignuta nikakva nadgrobna obeležja. Grobovi su odavno zarasli u travu. Od nadgrobne ploče, koju je podigla porodica Kojić, do danas je „sačuvan“ samo deo, koji dvadesetak centimetara viri iz zemlje, i više podseća na običan kamen nego na nadgrobni spomenik. Postoji opravdan strah da će i ovaj kamen veoma brzo nestati, a sa njim i sećanje na poginule junake i njihove grobove.

Blazevackipredeo

Zabrinjava činjenica, da je danas u Blaževu teško naći čoveka koji zna ko je tu sahranjen. Čast izuzecima. Posebno treba istaći pokojnog Dimitrija Kojića iz Belog Polja, koji je radio na tome da se dostojno obeleže ovi grobovi. Međutim, njegova plemenita ideja nije realizovana.
Prosto čudi da se niko od nadležnih iz lokalnih organa vlasti nije setio ovih junaka Topličkog ustanka koji su svojim primerom pokazali da nema života bez slobode.
RadoljubJotic 0917cSebi, kao istoričaru, koji je prvi ozbiljno počeo da istražuje prošlosti blaževačkog kraja, nikada ne bih oprostio propuštanje jedinstvene prilike, da se ispravi ova vekovna nepravda kako bi bar posle 100 godina pali junaci konačno dobili odgovarajuće spomen-obeležje u porti crkve u Blaževu.
Zato sam još prošle godine pokrenuo odgovarajuću inicijativu da se podigne spomen ploča junacima Topličkog ustanka iz blaževačkog kraja - Stanki Petrović Dimić, Janićiju Dimiću, Đorđu Dimiću, Spasoju Kojiću, Ivanu Mijoviću i Todoru Pavloviću kao i palima u oslobodilačkim ratovima od 1912 do 1918. godine. Uz pomoć plemenitih ljudi, koji su odlučili da podrže ovu humanu akciju i ako sve bude teklo po planu uskoro će spomenik biti podignut. Mislim da je to najmanje što možemo da učinimo za naše junake, da im dostojno obeležimo grobove i otrgnemo ih od zaborava. Time bih smo ispunili zavet legendarnog vojvode Koste Vojinovića, a naš kraj konačno dobio prvo spomen-obeležje iz ovog perioda.
Na kraju moram reći, da me često muči dilema, da li smo dostojni slavnih predaka? Ako i vi imate istu dilemu, onda ima nade. Na grobovima junaka Topličkog ustanka obraz je izgubljen. Postoji nada da bar dušu spasimo." rekao je profesor Jotić Radoljub.
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.