Vlada Srbije 100KS 141017

Kruševac, 14. oktobar 2017. godine – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Narodnom muzeju u Kruševcu da je Vlada Srbije u prvih sto dana rada dokazala da može da nastavi da se hrabro kreće pravcem koji je trasirala prethodna vlada.

Brnabić je na konferenciji za novinare, održanoj povodom sto dana rada Vlade, istakla da je obećala modernizaciju, digitalizaciju i ulaganje u obrazovanje.

Ona je rekla da je odlučila da izveštaj o radu Vlade u prvih sto dana podnese u Kruševcu, jer je ovde upravo potpisan ugovor sa slovačkom „MSM grupom“, koja posluje u okviru "Čehoslovak grupe", koja je preuzela fabriku „14. oktobar“.

Premijerka je naglasila da je to dokaz da Vlada završava poslove i na najbolji način rešava probleme i obezbeđuje posao tako da se uslovi za život ravnomerno poboljšavaju u svim delovima zemlje.

To je, kako je istakla, poruka koju Vlada želi da pošalje svim građanima i građankama.

Predsednica Vlade je dodala da je nastavljena fiskalna konsolidacija, da je javni dug krajem septembra bio 65,4 odsto BDP-a, da je manji 7,6 odsto u odnosu na kraj 2016. godine, te da je suficit 66,5 milijardi.

Brnabić je podsetila na to da je Socijalno-ekonomski savet podigao minimalac, što će osetiti 350.000 radnika, da je okončana sedma revizija aranžmana sa MMF-om, te da je uspešno sprečena kandidatura Kosova u Unesko i Interpol.

Takođe, kako je navela, Vlada je utvrdila 42 predloga zakona, od kojih su u Skupštini Srbije izglasana tri, a još 39 je u proceduri.

Predsednica Vlade je rekla da je u prvih 100 dana rada zaključeno sedam novih ugovora sa investitorima, vrednih 78 miliona evra, čime će biti obezbeđeno 2.778 novih radnih mesta.

Ona je podvukla da su direktne strane investicije u sedam meseci 2017. godine porasle 19, 9 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Takođe, kako je navela, u prvih osam meseci ove godine Srbija je ostvarila rast spoljnotrgovinske robne razmene veći od 13 odsto, izvoz je porastao za isti procenat, a istovremeno broj novozaposlenih je 5,5 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu.

Ona je rekla da je jedna od najvažnijih vesti to da je Evropska komisija izuzela jedino Srbiju iz antidamping mera za izvoz čelika, što znači da će Srbija bez antidamping carina moći da izvozi čelik u EU, čime će Železara u Smederevu imati bolju poziciju u odnosu na druge proizvođače.

To je i signal i kineskim investitorima, ali i evropskim partnerima, da je Srbija kredibilan i pouzdan partner, istakla je Brnabić.

Predstavljanje rezultata 100 dana rada Vlade počelo je emitovanjem video-prezentacije aktivnosti premijerke i njenom porukom da će građani imati efikasnije i jeftinije usluge, te da Srbija ulazi u proces brzog rasta, novih prilika i značajno većeg standarda i sveukupno boljeg života.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE