EU progres Fabrici Aleksinac0218

Aleksinac, Niš, 13. februar 2018. – Posetu Nišavskom okrugu, šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, ambasador Sem Fabrici započeo je u Aleksincu, sastankom sa predsednikom opštine Nenadom Stankovićem, navodeći da je Aleksinac uvek bio pouzdan partner na razvojnim projektima.

Potom se ambasador Fabrici tokom svoje prve zvanične posete Nišu sastao sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem u Gradskoj kući i izrazio veliko zadovoljstvo što se njegova prva poseta Nišu dogodila nakon što je Evropska komisija objavila Strategiju proširenja za Zapadni Balkan prošle sedmice, kojom je Srbiji dat konkretan vremenski okvir za pristupanje EU

Fabrici je istakao da je EU u partnerstvu sa Vladom Švajcarske, samo preko razvojnog programa Evropski PROGRES, investirala u ovu opštinu više od 400.000 evra za realizaciju 22 projekta prvenstveno usmerenih na jačanje kapaciteta lokalne samouprave i unapređenje kvaliteta opštinskih usluga.

Ambasador Fabrici je zajedno sa predsednikom opštine Nenadom Stankovićem prisustvovao predstavljanju jednog takvog projekta - geografskog informacionog sistema (GIS), čiji je razvoj u Aleksincu EU podržala prvo kroz programe Exchange 2 i EU Exchange 4, dok je preko Evropskog PROGRESa investirala dodatnih 150.000 evra u njegovo unapređenje. Rezultat ovog zajedničkog projekta opština Aleksinac i Merošine su digitalizovane baze podataka o opštinskoj infrastrukturi, urbanističkim planovima, prirodnim resursima, katastarskim parcelama, industrijskim zonama, koje takođe sadrže i sve druge podatke potrebne za bolje planiranje razvoja, upravljanje resursima i pružanje informacija javnosti i potencijalnim investitorima. Opštine su u okviru projekta takođe dobile bespilotnu letelicu sa pratećom opremom i softverom što je povećalo kvalitet prikupljenih podataka i efikasnost njihove obrade.

„Srbija se približava danu kada će postati deo porodice Evropske unije, ali je posebno važno da možemo da pomognemo stanovništvu u Srbiji da živi bolje, kao što je to slučaj ove dve mlade medicinske prakse u Aleksincu koje imaju potencijal da se dalje razvijaju“, rekao je ambasador prilikom posete dvema doktorkama koje su uz pomoć EU i Vlade Švajcarske preko Evropskog PROGRESa pokrenule svoje poslovanje. Šef Delegacije EU posetio je stomatološkinju Maju Ostojić koja je uz donaciju opreme vredne 8.300 evra otvorila svoju ordinaciju dok je Biljana Đokić dobila savremenu opremu, fetalni monitor, holter i radio talasni nož i otvorila specijalstičku medicinsku praksu, a posebnu pažnju u radu posvetila je zdravlju žena. Donatori su preko Evropskog PROGRESa podržali 43 žene iz programskih opština da kroz nabavku opreme ukupne vrednosti 356.400 evra započnu svoj biznis, doprinoseći tako unapređenju rodne ravnopravnosti kroz ekonomsko osnaživanje žena.

Ambasador Fabrici je u Aleksincu najavio i novi projekat EU PRO čija će realizacija početi u martu, te pozvao predsednika opštine i opštinsku administraciju da iskoriste prilike i pripreme nove projekte koji će doneti koristi stanovništvu, doprineti ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mesta.

Tokom svoje prve zvanične posete Nišu, šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju su u Gradskoj kući predstavljeni uspešni projekti Evropske unije koji se realizuju u ovom gradu. Bilo je reči i o aktuelnoj, Evropskoj godini kulturnog nasleđa i shodno tome, kulturno-istorijskom značaju Niša.

,, Ovaj veliki, zajednički cilj – članstvo u EU daje značajnu ulogu lokalnim samoupravama jer će čak 75% zakonske regulative morati da pripreme upravo gradovi i opštine’’, poručio je ambasador Fabrici.

Predstavnici lokalne Kancelarije za razvoj i projekte predstavili su uspešne projekte ambasadoru Fabriciju. ,,Kroz bespovratna sredstva Evropske unije rekonstruisaćemo prugu Niš-Dimitrovgrad , sredstvima Evropske investicione banke izgrađen je moderni Klinički centar u Nišu, značajan je i projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a skrenuo bih pažnju i na projekat vredan 1.237.000 evra bespovratnih sredstava uloženih u izgradnju stanova za najugroženije Rome’’, podsetio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Nakon sastanka u Gradskoj kući u Nišu, ambasador Fabrici se, u pratnji gradskih čelnika, kroz priču turističkog vodiča i šetnju centrom grada, upoznao sa bogatom istorijom Niša. Posetio je i arheološku postavku Narodnog muzeja u Nišu, nakon čega je došao u EU info point Niš i obišao izložbu posvećenu žrtvama holokausta ,,Dehumanizacija’’ autora Aleksandra Markovića. EU info point Public space manager Bojana Petrović poželela je dobrodošlicu brojnim zvanicama i osvrnula se na aktivnosti EU info kutka. ,, Od maja 2016, otkad se nalazimo na ovom mestu, organizovali smo gotovo šest stotina događaja, kako u samim prostorijama Kutka, tako i na otvorenom, u okviru znamenitih muzičkih festivala, na ulici, trgu, u školama, na fakultetima, među Nišlijama, ali i našim dragim prijateljima iz drugih gradova – građanima Prokuplja, Paraćina, Medveđe, Zaječara, Negotina, Aleksinca, Kragujevca’’, kazala je Petrović.

,,Jako sam srećan što postoji EU info kutak u Nišu, što praktično imamo kancelariju u ovo gradu. Ovde se osećam kao kod kuće. Takođe, tokom posete Narodnom muzeju, kustos me je kroz 15 minuta proveo kroz čitavu istoriju ovog područja’’, istakao je šef Delegacije EU u Srbiji i podsetio da je 2018. Godina kulturnog nasleđa. Prisutnima se obratio i autor postavke ,,Dehumanizacija’’, otvorene povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, Aleksandra Marković. ,,Želeo sam naglasak stavim na facijalne ekspresije i govor tela, da ljudi koji pogledaju ove slike mogu da se identifikuju sa onim kroz šta su žrtve holokausta prošle’’, objasnio je Marković kome je postavka u EU info kutku prva samostalna izložba.

Fabrici je u prisustvu gradskih čelnika i dekana Elektronskog fakulteta prof. dr Dragana Jankovića obišao i Start up centar Elektronskog fakulteta u Nišu koji predstavlja prvu fazu Naučno Tehnološkog parka za čiju je izgradnju Evropska investiciona banka izdvojila 15.2 miliona evra. Studenti su ambasadora EU upoznali sa tehnološkim inovacijama koje su sami izumeli, poput turističke aplikacije ,,52 vikenda u Srbiji’’, a šef Delegacije EU je bio u prilici i da kroz 3D prezentaciju virtualno obiđe neke od manastira u okolini Niša. ,,Ovde, na fakultetu danas nisam video budućnost, već sadašnjost – brojne mlade istraživače koji razvijaju svoje ideje. Mi imamo brojne instrumente kojima možemo da pomognemo nauku i inovacije poput Erazmus plus ili Horizont 2020 programa’’, kazao je Fabrici. Dekan Elektronskog fakulteta prof. dr Dragan Janković smatra da će ,,ulaganjem u Naučno tehnološki park mladi iz Niša i regiona doći do nivoa da budu i jači i bolji, kako evropskim kompanijama, tako i univerzitetima na području EU’’.

Svoju posetu Aleksincu i Nišu, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici završio je učešćem na debati sa građanima Niša ,,Pitaj me bilo šta o EU’’ koju organizuje Evropski pokret u Srbiji u okviru EU projekta ,,Evropa za mene’’. Ambasador Fabrici je sa građanima neposredno razgovarao duže od sat vremena odgovarajući na pitanja iz različitih oblasti – decentralizacije, ljudskih prava, šansi za poljoprivrednike, pregovaračkom procesu i približio detalje Strategije proširenja za Zapadni Balkan.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE