EUpro SF Sjenica0618a

Šef Delegacije Evropske unije (EU), ambasador Sem Fabrici obišao je danas u Sjenici, tokom drugog dana posete jugozapadnoj Srbiji, preduzeće Masry Plus, koje je uz podršku EU dobilo opremu za proizvodnju šećera i unapredilo svoje poslovanje.

Ambasador Fabrici je rekao da je nezaposlenost problem koji pogađa kako Srbiju tako i zemlje Evropske unije, te zato EU u Srbiji podržava projekte koji podstiču predezetništvo, naročito među mladima i ženama.

„Mlade generacije treba da dobiju priliku da pokrenu i razviju svoja preduzeća, budu kreativni, kandiduju dobre poslovne ideje i iskoriste prilike koje se nude, dok je na vlastima da stvore okruženje koje je povoljno za poslovanje. Tako će mladi biti deo rešenja a ne deo problema“, rekao je šef Delegacije EU Sem Fabrici.

Ambasador Fabrici je takođe pozvao lokalne samouprave kao i preduzeća da aktivno učestvuju u realizaciji novog programa EU PRO koji je usmeren na privredni i društveni razvoj 99 lokalnih samouprava1 u Srbiji. Trenutno je u toku javni poziv za preduzetnike i preduzetnice i mikro i mala preduzeća za koji je Evropska unija opredelila 4,5 miliona evra kako bi unapredili svoje poslovanje, ali i bili društveno odgovorni prema svojim zajednicama.

Hazir Dacić, vlasnik preduzeća Masry Plus je rekao da je uz opremu koju je dobio od Evropske unije unapredio proizvodnju i uz 16 radnika zaposlio još četiri svoja sugrađana.

EUpro SF Sjenica0618d

Tokom sastanka sa predsednikom opštine Sjenica Hazbom Mujovićem istaknuto je da je EU do sada u Sjenici podržala realizaciju više od 70 projekata u obasti infrastrukture, poljoprivrede, migracija i socijalne inkluzije. Ambasador Fabrici je naveo da je EU partner lokalnih samouprava u razvoju te da podržava Srbiju u procesu evropskih integracija.

Zahvaljujući se Evropskoj uniji na dosadašnjoj pomoći, Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica je naveo da će opština nastaviti da priprema nove projekte i efikasno ih sprovodi.

EUpro SF Sjenica0618e

Prethodnog dana, 21. juna, ambasador Fabrici je u Novom Pazaru otvorio Festival evropskog filma koji je ove godine u znaku kulturne baštine. Kako je Evropska unija proglasila 2018. za Evropsku godinu kulturnog nasleđa, moto festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost”.

„Ključna poruka Festivala, kao i Evropske unije je različitost i očuvanje i poštovanje te različitosti u kojoj smo ujedinjeni u Evropskoj uniji“, rekao je ambasador EU, Sem Fabrici na otvaranju ističući da je upravo Novi Pazar grad bogat kulturom i različitostima.

Nakon otvaranja prikazan je italijanski film Leopardi, a pored Beograda i Novog Pazara, festival se održava u još 11 gradova u Srbiji.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

1 Aleksandrovac, Aleksinac, Aranđelovac, Arilje, Babušnica, Bajina Bašta, Batočina, Bela Palanka, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Crna Trava, Čačak, Čajetina, Ćićevac, Ćuprija, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Gadžin Han, Golubac, Gornji Milanovac, Ivanjica, Jagodina, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kosjerić, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Kruševac, Kučevo, Kuršumlija, Lajkovac, Lapovo, Lebane, Leskovac, Loznica, Lučani, Ljig, Ljubovija, Majdanpek, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Negotin, Niš, Nova Varoš, Novi Pazar, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Pirot, Požarevac, Požega, Preševo, Priboj, Prijepolje, Prokuplje, Rača, Raška, Ražanj, Rekovac, Sjenica, Smederevo, Smederevska Palanka, Sokobanja, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Šabac, Topola, Trgovište, Trstenik, Tutin, Ub, Užice, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje, Vrnjačka Banja, Zaječar, Žabari, Žagubica, Žitorađa.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.