zastavasrbija

Mladi matematičari i informatičari Srbije su na nedavno održanim takmičenjima u Rumuniji ostvarili ogroman uspeh osvojivši 14 medalja za svoju zemlju.

Na 59. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike u Kluž-Napoku u Rumuniji, koja je održana od 3. do 14. jula, tim Srbije osvojio je šest medalja – dve zlatne, dve srebrne i dve bronzane medalje. Učenici Matematičke gimnazije Aleksa Milojević i Pavle Martinović – zlatne medalje, Igor Medvedev i Jelena Ivančić – srebrne medalje, Jovan Toromanović i Nikola Pavlović, učenik gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ – bronzane medalje.

Na 12. Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi koja je od 7. do 13. jula 2018. godine održana u Temišvaru, informatička ekipa Srbije osvojila je dve srebrne i dve bronzane medalje: učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Jovan Bengin i Mateja Vukelić osvojili su srebrne medalje, a Veljko Toljić iz OŠ “Vožd Karađorđe” iz Leskovca i Miroslav Grubić, učenik novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ bronzane medalje.

U istom periodu, takođe u Temišvaru održana je i 26. Balkanska informatička olimpijada, na kojoj su Aleksa Milisavljević iz Matematičke gimnazije i Tadija Šebez, iz gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada osvojili srebra, a Momčilo Topalović i Mladen Puzić, obojica đaci Matematičke gimnazije – bronzane medalje.

Tim povodom Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, čestitala je timovima mladih matematičara i informatičara na ostvarenom uspehu:

MTT TMatic

„Naši budući vrhunski naučnici, pronalazači, preduzetnici, još jednom su nam poslali poruku da su vredni ulaganja u njih, predstavivši Srbiju kao državu kojom treba da se ponosimo“, istakla je Matić.

Organizaciju učešća takmičara na međunarodnim takmičenjima podržalo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija ali je potrebna i dodatna finansijska potpora ne samo za njihovo predstavljanje na međunarodnoj sceni, već i za organizaciju internacionalnih takmičenja u našoj zemlji.
Izvor:mtt.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE