Tužana vest za Brus... Preminuo je dr Radomir Raja Lazarević u 79-oj godini života. Doktor koji je brinuo i lečio mnoge generacije dece.

Dr RajaLazarevic 1939 2018Dr Raja Lazarević je prvi specijalista za dečije bolesti. Rođen je u Brusu u zanatskoj kovačkoj porodici 18. decembra 1939. godine. Osnovnu školu i malu maturu završio je u Brusu. Dva razreda više gimnazije završio je u Kruševcu. Medicinsku srednju školu završio je u Novom Sadu. Po završetku srednje škole 1959. godine zapošljava se u Dom zdravlja u Brusu gde radi četrnaest meseci.

Pošto dobija od Doma zdravlja stipendiju 1960. godine upisuje u Novom Sadu Medicinski fakultet (prva generacija). Po završetku fakulteta, staža i vojske vraća se u Brus u Dom zdravlja i počinje da radi kao lekar opšte prakse, ali ubrzo po potrebi Doma zdravlja odlazi u Beograd gde završava kurs iz socijalne pedijatrije kako bi mogao da vodi dispanzer za decu i omladinu. Radeći sa jednom sestrom uspeva da jednom nedeljno ima savetovalište za bebe. Ubrzo dobija odobrenje za specijalizaciju sa priznavanjem kursa i odlazi u Institut za majku i dete u Novi Beograd gde završava specijalizaciju.
Po završetku specijalizacije pa sve do penzionisanja radi u dečijem dispanzeru Brus.
Dva puta je bio direktor Doma zdravlja, kao i šef dečije službe. Više puta i odbornik u Skupštini opštine i u tri mandata predsednik Skupštine dečije zaštite kao i republički delegat dečije zaštite. Aktivno je učestvovao u razvoju Dečije zaštite Srbije, i nosilac je najvišeg odlikovanja u toj delatnosti Srbije učestvovao je u izgradnji Doma zdravlja Brus, izgradnji vrtića Pahuljice i Dečije kuhinje. Kao šef službe činio je sve što je bilo u njegovoj moći da sa najbližim saradnicima kako na kreativnom delu tako i na preventivnom delu (sa vakcinacijom postiže maksimum).
Na prvim posleratnim višestranačkim izborima voljom naroda naše opštine izabran je za narodnog poslanika.
U maju mesecu 1994. godine odlazi na operaciju kičme. Po završenom lečenju i rehabilitaciji nastavlja da radi kao lekar specijalista sa skraćenim radnim vremenom.
"Verovatno je bilo za ovo vreme puno delatnosti i rada i dosta službenih i društvenih priznanja, ali o tom nećemo sada. Ako sam za ovih četrdeset godina, koliko sam u neprekidnoim kontaktu sa Domom zdravlja Brus i imao neki uspeh, prvenstveno bih hteo da se sahvalim dr Draži Moskovljeviću i dr Draganu Tomiću sa kojima sam počeo da saznajem prva lekarska saznanja, sa kojima sam se i borio i za Dom zdravlja kao i za naša stručna usavršavanja.
Što se tiče dečijeg dispanzera odgovorno tvrdim da bez maksimalne saradnje lekara i ogromne pomoći sestrinskog kadra ne bi uspevali da obaveze i radne zadatke maksimalno obavljamo do kraja savesno.
Sudbina lekara je okrutna, što mi makar jedan dan ne omogući da se borim i za život svog sina." - zapisano je u knjizi Bruski tragovi autora Rake Jeličića

Na žalost dr Radomir Lazarević - Raja preminuo je 12. oktobra 2018. godine u 79-oj godini života, a sahranjen je 13. oktobra 2018. godine na gradskom groblju u Brusu.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Porodice Lazarević i Arsić 172164062
Hvala na poštovanju koje ste iskazali prema našem suprugu, tati i dedi Raji. Porodice Lazarević i Arsić
| 4 0
Tale 172171851
Laka Vam zemlja cika Rajo
| 3 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE