NorwayforYou BelaCrkva1118

Bela Crkva, 6. novembar 2018. – Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad označili su danas početak javnih poziva za finansiranje projekata za razvoj lokalne infrastrukture i za sprovođenje stručnih obuka u skladu sa lokalnim akcionim planovima za zapošljavanje. Kraljevina Norveška kroz projekat „Norveška za vas“ odvojila je milion evra za finansiranje ovih projekata, a pravo učešća ima 91 lokalna samouprava1 u Srbiji iz treće i četvrte kategorije razvijenosti.

Kroz ove pozive, lokalne samouprave moći će da konkurišu za pomoć Norveške za finansiranje najmanje osam projekata za unapređenje uslova života i razvoj lokalne infrastrukture i da obezbede treninge za najmanje 250 korisnika iz ranjivih grupa, čime bi se omogućilo zapošljavanje za najmanje 100 osoba.

„Zahvalni smo Kraljevini Norveškoj zato što je u fokus stavila podršku lokalnim samoupravama iz treće i četvrte kategorije razvijenosti i obratila pažnju na njihove potrebe. Pozivam lokalne samouprave da učestvuju u pozivima za dodelu bespovratnih sredstava i konkurišu sa prioritetnim projektima“, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Javni pozivi objavljeni su na sajtu projekta www.norveskazavas.org.rs, gde lokalne samouprave samouprave mogu da se informišu o svim detaljima konkursa za bespovratna sredstva.

„Srbija se razvija brzo, ali postoje i oni koji su u zaostatku. Kroz ovaj projekat, pomoćićemo onima kojima je to najpotrebnije – nezaposlenima da pronađu posao, a lokalnim samoupravama da unaprede svoje usluge“, rekao je ambasador Norveške u Srbiji, Arne Sanes Bjornstad (Arne Sannes Bjørnstad).

Ministar Ružić i ambasador Bjornstad razgovarali su danas o razvojnim prioritetima sa predsednikom opštine Bela Crkva Darkom Bogosavljevićem, jer Bela Crkva je jedna od 91 lokalne samouprave uključenih u projekat “Norveška za vas”.

“Bela Crkva biće konstruktivni partner u ovom projektu, koji može doneti konkretnu korist i građanima i lokalnim samoupravama“, rekao je predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević.

Tokom novembra 2018, projekat “Norveška za vas” objaviće i javni poziv za povećavanje prilika za zapošljavanje kroz podršku stvaranju novih biznisa i poboljšavanju produktivnosti postojećih biznisa i stvaranju novih radnih mesta. Jedan od prioriteta projekta je takođe i analiza organizacije i funkcionalnosti centara za socijalni rad i profesionalnih sposobnosti zaposlenih u pet lokalnih samouprava. Na osnovu analize biće donate preporuke za reorganizaciju ovih usluga i tako će doprineti Vladi Srbije u reformi sistema socijalne zaštite u Srbiji.

1 Aleksinac, Alibunar, Babušnica, Bač, Bajina Bašta, Batočina, Bela Crkva, Bela Palanka, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Crna Trava, Čoka, Ćićevac, Ćuprija, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Gadžin Han, Golubac, Irig, Ivanjica, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kovačica, Kovin, Kraljevo, Krupanj, Kučevo, Kuršumlija, Lebane, Leskovac, Loznica, Lučani, Ljig, Ljubovija, Mali Iđoš, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Negotin, Nova Crnja, Nova Varoš, Novi Bečej, Novi Pazar, Odžaci, Opovo, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Plandište, Preševo, Priboj, Prijepolje, Prokuplje, Raška, Ražanj, Rekovac, Sečanj, Sjenica, Smederevska Palanka, Sokobanja, Srbobran, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Šid, Titel, Trgovište, Trstenik, Tutin, Ub, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladičin Han, Vladimirci, Vlasotince, Žabalj, Žabari, Žagubica, Žitište, Žitorađa.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE