Josif Pecić - Doprinos razvoju školstva, iz knjige Uzori za nezaborav sa Kopaonika koju je priredio Miroslav Vučković

UzorisaKopaonika

Josif Pecić rođen je u selu Budilovina 1829. godine. Trčkarao je mali Josif pored Raisine, peo se na zidine grada Koznika i onda se otisnuo „na škole“.

Završio je gimnaziju u Beogradu i kao dobrom đaku srpska vlada dala mu je stipendiju i poslala ga u Nemačku da izuči poljoprivrednu školu i vrati se u Beograd i bude „na polzu srpskog roda“.
Po završetku studija u Nemačkoj, Josif se vratio u Beograd i postao profesor u Zemljodelskoj školi u Beogradu. Bio je zapažen i uvažen profesor pa je prebačen u ministarstvo finansija kao finansista. Posle nekoliko godina Pecić je postavljen za sekretara Ministarstva prosvete. Njegovom zaslugom Ministarstvo prosvete je donosilo uredbe i propise kojima se poboljšava rad u školama.
Ubrzo je Josif Pecić postavljen za načelnika u Ministarstvu prosvete i sa tog mesta dao doprinos razvoju školstva u Srbiji.
Plavokosi dečačić sa rasinskih obala ispod Koznik grada, sada načelnik u Ministarstvu prosvete, obilazi škole, gradi nove školske zgrade, osavremenjava nastavu, uvodi praktičan rad i piše udžbenike. Njegove knjige Zoologija i Poznavanje čoveka dugo su bili udžbenici.
Josif Pecić umro je u Beogradu 1806. godine.
U bruskom kraju nijedna škola ili druga ustanova ne nosi ime ovog čoveka, prvog profesera sa ovih prostora, a zaslužio je da sačuvamo uspomenu na njega i njegov rad.

Uzori za nezaborav sa Kopaonika
priredio: Miroslav Vučković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE