Po mnogima, jedne od najlepštih priredbi na Novosadskom sajmu, Sajam knjiga i Izložba umetnosti „Art Expo“, počele su danas, a za dva dana pridružišće im se i Sajam obrazovanja „Putokazi“.

Čast da manifestaciju proglasi otvorenom pripala je gradonačelniku Novog Sada, Milošu Vučeviću, koji je rekao da ovakvi sajmovi jesu pavi putokazi društvu u kojem ćemo se takmičiti znanjem i sposobnošću da menjamo sebe gradeći bolju budućnost.

- Verujem da je knjiga i dalje najbolji prijatelj duše, često sigurno utočište, a uvek moć koja čini da svaki čovek bude bolji. I zato od nje ne treba odustati, pa čak ni kada se sve češće koristi u elektronskom izdanju, poručio je gradonačelnik Vučević.

Među brojnim gostima ovogodišnjeg Sajma knjiga je i Dijego de Silva, italijanski pisac, novinar i scenarista. Kako je rekao na otvaranju, Sajam knjiga je veći nego što je on to pretpostavljao.

- Koristim priliku da se i malo više upoznam sa vašom književnošću. Važno je i obeležavanje 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Italije, naglasio je Silva, dobitnik Evropskog oskara za scenario i autor čija dela su prevođena u brojnim zemljama. U Srbiju i na Novosadski sajam stigao je zahvaljujući i Italijanskom institutu za kulturu i Izdavačkom preduzeću Clio.

Da se u najstarijoj sajamskoj kući u zemlji već četvrt veka organizuje Sajam knjiga podsetio je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković, koji je istakao da će na toj priredbi, ali i Izložbi umetnosti i Sajmu obrazovanja učestvovati više od 150 izlagača iz 13 zemalja.

- Publika će imati priliku da se sretne sa brojnim domaćim i stranim piscima. U okviru manifestacije „Dani Laze Kostića“, koji broji više od 140 programa obeležićemo jubileje kao što su vek od izdavanja „Lirike Itake“ Miloša Crnjanskog, 30 godina od smrti Danila Kiša, 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića, naglasio je Cvetković.

Knjige i po 80 odsto nižoj ceni

Kao jedno od pravila za nastup na Sajmu knjiga postala su i znatno jeftinije knjige nego što je to uobičajeno. Time se vode ove godine i izlagači koji nastupaju od prve priredbe, ali i oni koji su premijerno na Sajmu knjiga na Novosadskom sajmu. Tako, na primer, OXFORD CENTAR nudi sva izdanja sa sniženim cenama 10 odsto, a pojedina i 80 odsto jeftinija nego inače.

ALBATROS PLUS IP pripremio je popuste od 30 do 80 procenata, a MAKART DOO od 20 do 80%. Popust do 70 odsto odobravaju PREPOROD, MALAGMA i KAIROS, KREATIVNI CENTAR od 15 do 70, a EDICIJA od 50 do 70%.

PČELICA IZDAVAŠTVO i ONLY SMILEY ove godine na Sajam donosi popuste od 20 do 60% kao i RUBIKON i DNEVNIK AD. Slično je i kod PUBLIK PRAKTIKUMA, od 20 do 50%, baš kao i u ponudi AKADEMSKE MISLI.

NOVI LOGOS I KLETT će odobravati popuste od 30 do 50%. GANEŠA KLUB, AKIA MALI PRINC, ALGORITAM, BOOK DOO, WIZARD PRESS, PAN KNJIGA i JMU RADIO TELEVIZIJA SRBIJE očekuju da će privući kupce upola jeftinijim knjigama. RADOSLAV RAŠO MARJANOVIĆ – LEPTIR MAŠNA daje popust do 50%, a specijalno za Sajam knjiga i leptir mašne od unikatne svile i satena, kao i knjigu o leptir mašnama.

Popusti do 40 odsto su na štandovima AGORA, SEZAM BOOK, JP ZAVOD ZA UDŽBENIKE, KOMIKO, LEO COMMERCE¸ OTVORENA KNJIGA, BEGENCOMERC… Na štandovima 4SE DOO i FINESA idu i do 45 odsto, a do 35 posto kod LAGUNE, koja je pripremila i poklon iznenađenja uz svaku kupovinu.

KONTRAST IZDAVAŠTVO je pripremilo popuste do 35%, ali i tri knjige za 1.000 dinara. Sa popustom do 30% kupce dočekuju KULTURNI CENTAR NOVOG SADA, JP SLUŽBENI GLASNIK, GRAFOPAN DOO, DEČJE NOVINE DOSITEJ I URBAN READS, a PARTENON MAN SISTEM AD sa cenama nižim do 25%. AGM KNJIGA u ponudu se uključuje popustom do 25%, ESOTHERIA do 20%. IND MEDIA PUBLISHING (Vulkan) će na svom štandu odobravati standardne popuste, kao i MAKI BOOK.

Ponudu će upotpuniti i Pokrajinski sekretarijati za obrazovanje i kulturu, UDRUŽENjE IZDAVAČA I KNjIŽARA SRBIJE UDRUŽENjE PROFESIONALNIH IZDAVAČA SRBIJE „UPIS“ sa svojim članicama, (Akademska knjiga, Arhipelag, Geopoetika, Klio, Evoluta, Paidea, Samizdat, Rende, Fedon, Karpos) NID KOMPANIJA NOVOSTI AD, OPENS, SVAŠTARNICA, TOMISLAV SENIČIĆ, ADVAITA, UDRUŽENJE KRAJIŠKI PRIVREDNIK i drugi…

Sajam knjiga i Izložba umetnosti Art Expo traju do 11, a Sajam obrazovanja od 7. do 9. marta.

Radno vreme Novosadskog sajma je od 10:00 do 19:00 časova - ULAZ BESPLATAN!
izvor:sajam.net


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.