Evropska unija (EU) će preko razvojnog programa EU PRO podržati 22 nova projekta organizacija civilnog društva (OCD) koji su usmereni na unapređenje socijalne kohezije u multietničkim opštinama iz dva regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Projekti, za koje je EU opredelila skoro 400.000 evra bespovratnih sredstava, prvenstveno imaju za cilj da doprinesu unapređenju položaja ranjivih grupa i njihove socijalne uključenosti, kao i unapređenju međuetničkih odnosa i negovanju saradnje među multietničkim zajednicama.

„Postojanje jakog civilnog sektora predstavlja preduslov efikasnog učešća građana u najvažnijim procesima društvenog razvoja. Putem EU PRO projekta podržavamo politiku Vlade Republike Srbije koja pretpostavlja postojanje jakog građanskog društva sa jedne i ravnomernog održivog lokalnog razvoja sa druge strane. Nadamo se da će organizacije dobitnice grantova biti u mogućnosti da na ovaj način dodatno doprinesu kvalitetu života građana u svojim lokalnim zajednicama, poboljšanju kvaliteta dijaloga, multikulturalnosti i osnaživanju ženskog preduzetništva“, rekla je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Evropska unija pruža podršku civilnom sektoru kao pokretaču pozitivnih promena, a kroz projekte koje podržavamo doprinećemo stvaranju društva posvećenog dobrobiti svih njegovih članova i članica u kome su ljudi zaštićeni od diskriminacije i koje neguje solidarnost i prihvatanje različitosti, a čije institucije omogućavaju zaštitu ljudskih prava za sve građane i građanke podjednako. To je ono na šta mislimo kada kažemo „EU za TEBE”, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

Organizacije civilnog društva će kroz projekte raditi na socijalnom i ekonomskom osnaživanju ranjivih grupa, prevashodno žena sa sela, mladih i osoba sa invaliditetom, a pažnja će biti usmerena na unapređenje položaja romske zajednice kroz poboljšanje pristupa obrazovanju, zdravstvenim i socijalnim uslugama. Takođe, projekti će se baviti promovisanjem interkulturalne saradnje i kulturne raznolikosti, kao i usklađivanjem lokalnih politika usmerenih na nacionalne manjine sa nacionalnim okvirom i njihovim sprovođenjem.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 22. oktobra do 5. decembra 2018. godine za 32 programske lokalne samouprave1 i njihove institucije, koje su po Zakonu o lokalnoj samoupravi nacionalno mešovite2, pristiglo je ukupno 53 prijave, a najbolja 22 projekta koja su odabrana za finansiranje biće sprovedena u 18 programskih opština.3

Lista odobrenih projekata je dostupna na internet stranici EU PRO programa.

 Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

1Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žagubica, Žitorađa, Koceljeva, Kučevo, Lajkovac, Lebane, Leskovac, Majdanpek, Medveđa, Merošina, Negotin, Novi Pazar, Petrovac na Mlavi, Požarevac, Preševo, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Surdulica i Tutin

2 MDULS.gov.rs Zakon o lokalnoj samoupravi prema kome su nacionalno mešovite jedinice lokalne samouprave one u kojima pripadnici jedne nacionalne manjine čine više od pet procenata od ukupnog broja stanovnika ili svih nacionalnih manjina čine više od deset procenata od ukupnog broja stanovnika prema poslednjem popisu stanovništva u Republici Srbiji.

3Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bor, Bujanovac, Dimitrovgrad, Lebane, Leskovac, Novi Pazar, Požarevac, Preševo, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Surdulica, Tutin, Vladičin Han i Vranje


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE