EUPro Sabac07192

Zgrada Sokolskog doma u Šapcu, izgrađena davne 1934. godine, povratiće stari izgled zahvaljujući podršci Evropske unije (EU) preko razvojnog programa EU PRO i tako obezbediti adekvatne uslove za sportske i društvene aktivnosti novih generacija, ali i doprineti očuvanju tradicije i sećanja na uspešne sportiste koji su prve sportske korake napravili na terenima Sokolane.

"Sokolana je za Šapčane više od sportskog objekta. Njenom rekonstrukcijom stvoriće se bolji uslovi za rad brojnih sportskih klubova i saveza. Osim toga ova zgrada je od velikog kulturno-istorijskog značaja, kao spomenik kulture, pa je njena obnova višestruko značajna za ceo naš grad", rekao Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca prilikom obilaska radova.

Za rekonstrukciju zgrade Sokolskog doma, koja obuhvata unutrašnje, elektro i mašinske radove, rekonstrukciju sistema za grejanje i fasadu, Evropska unija je opredelila 150.000 evra, a značajna sredstva u visini od 100.000 evra su obezbeđena iz gradskog budžeta.

Sokolski dom je izgrađen dobrovoljnim prilozima građana, donacijama grada i države, a svečano ga je 1934. otvorio kralj Aleksandar Karađorđević, dok je 2005. godine zgrada proglašena za spomenik kulture. Ipak, neodržavanje uzrokovano nerešenim imovinskim odnosima dovelo je do trenutnog ruiniranog stanja, oštećene tavanice, izlupanih prozora, uništenog parketa.

"Rok za završetak radova je 100 dana, pa očekujemo da na jesen Sokolana ponovo postane centar sporta što je uvek i bila. Sala će biti multifunkcionalna, obavljaće se sportske i sve ostale manifestacije. Kako je reč o spomeniku kulture svi radovi se izvode u dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika, pa će Sokolani biti vraćen stari sjaj", rekao je Dragan Nikolić, gradski većnik zadužen za sport.

EUPro Sabac07191
"Veoma sam srećan što će ovaj hram sporta biti obnovljen kako zaslužuje. Ja sam ovde još 1959. igrao na šljaci, tek kasnije je došao beton, nema sportiste koji je uspeo, a da nije trenirao ovde", rekao je Petar Fajfrić legenda šabačkog i jugoslovenskog rukometa

Prilikom realizacije projekta posebna pažnja će biti usmerena na aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja, a kojima će se regulisati upravljanje objektom kao i njegovo korišćenje što će svakako doprineti održivosti projekta i očuvanju šabačke Sokolane. Ove aktivnosti se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji finansira Vlada Švajcarske.

EUPro Sabac07193

Projekat Rekonstrukcije zgrade Sokolskog doma u Šapcu finansira Evropska unija u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Кomplementarne aktivnosti projekta koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja sprovode se u saradnji sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.