Kursumlija 0919TopvestiU Kuršumliji je proteklog vikenda, 14. i 15. septembra, obeleženo 850 godina Nemanjinih zadužbina, manastira Sveti Nikola i Presvete Bogorodice, i 800 godina autokefalnosti crkve sa nadom i željom da se Nemanjine zadužbine obnove i povrati crkveno-državni, kulturološki i istorijski značaj ovog mesta.

Centralno obeležavanje 850 godina Nemanjinih zadužbina počelo je Svetom arhijerejskom Liturgijom kojoj je u porti manastira prisustvovalo oko 3.000 vernika. Dosta njih je došlo organizovano autobusima iz svih mesta niške eparhije ali i iz drugih gradova. Nakon toga počeo je prigodan kulturno umetnički program, od narodnih igara koje je izveo KUD “Bata Lačković” iz Kuršumlije do koncerta Danice Krstić. Svi prisutni mogli su da ručaju jer je Eparhija niška obezbedila da se ispeku dva vola na ražnju a Planinka je pekla pljeskavice na roštilju. Za zvanice je priređen ručak u šatoru.

Ovaj značajan datum za Srbiju obeležen je u organizaciji Eparhije niške i opštine Kuršumlija uz opšti utisak posetilaca da je veliki jubilej obeležen svečano i dostojanstveno.

Kursumlija 0919Topvesti1

Bele Crkve (današnja Kuršumlija) je bila Nemanjina prva prestonica zato mnogi sa ponosom kažu da se obeležavanjem 850 godina prvih Nemanjinih zadužbina obeležava i stvaranje moćne srpske srednjovekovne države.
Dolaskom Nemanjića Srbija je doživela veliki ekonomski, politički i vojni procvat, razvila svoj pravni sistem, izborila autokefalnost crkve i postala carstvo u 14. veku (Jovan Deretić).
Stefan Nemanja je bio jedan od najznačajnijih srpskih vladara, veliki župan Raške, rodonačelnik dinastije Nemanjića, utemeljivač Srpske pravoslavne crkve zajedno sa svojim sinom Savom i tvorac moćne srpske srednjovekovne državne. Period njegove vladavine smatra se veoma značajnim u srpskoj istoriji.
Svako bi bio ponosan da ima ovakvo blago i ovakav temelj i putokaz.
izvor i foto:toplickevesti.com
Opširnije OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.