Kamion sneg1217

JP „Putevi Srbije“, održalo je 01. novembra 2019. godine konferenciju za medije i javnu prezentaciju Plana zimskog održavanja državnih puteva, sistema obaveštavanja medija i svih zainteresovanih o stanju na putevima tokom zimskog perioda 2019/2020 godine.

U cilju uspešnog sprovođenja svih aktivnosti koje se odnose na obezbeđenje prohodnosti puteva i bezbednost saobraćaja u zimskim uslovima, sačinjen je Plan zimskog održavanja kao i svih prethodnih godina.

Planom zimskog održavanja putne mreže Republike Srbije predviđeni su posebni radovi, aktivnosti i mere neophodni za obezbeđenje prohodnosti i bezbednosti saobraćaja na putevima u zimskom periodu.

Plan zimskog održavanja državnih puteva I i II reda se sprovodi od 01.11.2019. do 31.03.2020. godine i isti je obavezujući okvir za formiranje planova svih preduzeća koja se bave održavanjem puteva.

Na održavanju putne mreže Republike Srbije, angažovano je 22 specijalizovana preduzeća.

Medijima i drugim zainteresovanim stranama prezentiran je način rada i pregled organizacije ljudstva, sredstava i mehanizacije koja je angažovana u ovom specifičnom i tako važnom aspektu održavanja državnih puteva u Republici Srbiji.  

Javnosti je predstavljen i sistem obaveštavanja i informisanja o stanju na putevima.

JPPuteviSrbije sema2019 20

Osnovni prioritet JP "Putevi Srbije" u zimskom periodu je održavanje državnih puteva I i II reda i isto se obavlja se iz putnih baza i punktova kojih ukupno ima 172.

Prisustvo mehanizacije u putnim bazama na auto-putevima je neprekidno 24 časa, na ostalim putevima 16 ili 8 časova, a po potrebi i duže.

Održavanje se sprovodi po prioritetima i kategorijama i to:

- Prvi prioritet / A kategorija - Kolovoz se čisti i posipa čistom soli i mora biti očišćen u roku od 4 sata nakon prestanka padavina odnosno vremenske pojave

- Drugi prioritet / B kategorija - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i mora biti očišćen u roku od 6 sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave

- Treći prioritet / C kategorija - Kolovoz se čisti i posipa mešavinom soli i rizle u odnosu 1:4 i kolovoz mora biti očišćen u roku od 8 sati nakon prestanka padavina, odnosno vremenske pojave

Prema planu zimske službe za 2019/20. raspoloživo je:
- 744 putarskih vozila i kamiona
- 331 mašina
- 2167 radnika u jednoj smeni, od toga 920 radnika – putara, 172 tehničara, 327 mašinista i 748 vozača.

Angažovanost mehanizacije, može biti i veća u slučajevima pojave elementarnih nepogoda i stepena njihove jačine.

Obezbeđena količina soli sa rezervama iznosi ukupno 90.388,43 tona, hladne asfaltne mase za sanaciju udarnih rupa 1562 tona i kamene rizle/agregata u potrebnim količinama.

Posebna pažnja pri organizaciji održavanja državnih puteva I i II reda u zimskim uslovima poklanja se:
- mostu "Gazela", prevoju Bubanj Potok, Begaljičko Brdo i prevoj "Mečka" na autoputu;
- prevoju Čestobrodica na putu Paraćin – Zaječar (600 m.n.v);
- usponu Rušanj i Rudnik na Ibarskom putu;
- prevoju Zlatibor, (1000 m.n.v.);
- prevoju Popadija (Majdanpek – Negotin);
- prevoju Tresibaba (Knjaževac – Niš);
- prevoju Svetinja (Topola – Kragujevac);
- prevojima na Fruškoj Gori (Iriški Venac, Banstol),
- širim područjima Tare, Crne Trave i Sjenice,
- mostu kod Beške na putu Beograd - Novi Sad,
- prevoj Jaram na putu Brzeće-Kopaonik,
- most preko Save, obilaznica Dobanovci-Ostružnica
- zona mosta Prijevorac na rekonstruisanoj deonici IB23, između Borove Glave i Kokinog Broda.
- obilaznica Beograda od Sektora-3 (reka Sava) do kraja Sektora-5 (Straževica) i KRUŽNI PUT,
- novi most „Batajnica“ sa rampama, u petlji Batajnica.

JP „Putevi Srbije“ sarađuje sa Ministarstvom za unutrašnje poslove Srbije - Upravom saobraćajne policije, Sektorom za vanredne situacije i obaveštava ih redovno o stanju na putevima, prihvata sugestije i zajedno u duhu kolegijalnosti i profesionalizma donosi odluke kada se radi o obustavama saobraćaja na kritičnim deonicama.

JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve korisnike puteva i učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i uključuju u saobraćaj sa opremom za kretanje u zimskim uslovima, pogotovo na kritičnim deonicama, da poštuju ograničenja brzine, povećaju brigu o drugima i pokažu neophodnu solidarnost na putu.

Na naslovnoj strani Internet prezentacije JP „Putevi Srbije“ (www.putevi-srbije.rs) možete preuzeti Plan zimske službe 2019/20, Kratak i Detaljni izveštaj zimske službe na dnevnom nivou, Mapu stanja na putevima u zimskom periodu, Mapu državnih puteva po prioritetima.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.