Vrtic zavrsna017

Ujedinjene nacije su 1954. godine proglasile 20. novembar za Svetski dan deteta kako bi se javnosti skrenula pažnja na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme s kojima se deca suočavaju.

Deklaracija o pravima deteta usvojena je 1959. godine da bi 20. novembra 1989. godine Generalna skupština UN usvojila Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom. Konvenciju su ratifikovale 193 države, a njeni osnovni principi su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

Međutim, mališani u Srbiji i dalje žive u atmosferi porasta siromaštva i nasilja, pada kvaliteta obrazovanja i zdravstvene zaštite. Svako drugo dete u uzrastu do 14 godina doživelo je neki oblik nasilja u porodici ili u školi, a oko 15% dece je siromašno. Iako su sprovedene značajne sistemske reforme u dečjoj zaštiti, zdravstvenoj zaštiti, inkluzivnom obrazovanju i osnovnom obrazovanju i vaspitanju, one nisu dovoljne i u praksi se ne sprovode dosledno.

 Takođe, dostupnost obrazovnih, sportskih, igrovnih i kreativnih sadržaja sve više je komercijalizovana, pa samim tim sve manje dece ima priliku da se dodatno obrazuje i razvija.

Svetski dan deteta je prilika da se podsetimo i da zajedno učinimo što više za svu decu a time i za društvo u celini.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Društvo:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE