Brus Johanovo 170317 01a

Narodna biblioteka u Brusu obeležila je večeras u čitaonici biblioteke godišnjicu martovskog pogroma Srba na Kosovu i Metohiji promocijom knjige "Srpsko srce Johanovo" autora Veselina P. Dželetovića.

Roman "Srpsko srce Johanovo" napisan je po istinitom događaju i predstavlja potresno svedočanstvo o stradanju Srba u „Žutoj kući“ (Burelj, Albanija). Prve podatke o tome prosledio je Johan, Nemac kojem je presađeno srpsko srce, 2003. godine. Snovi njegovog donora vodili su ga do Italije, preko Kosova do Albanije. 

Brus Johanovo 170317 02

Prisutnu publiku je pozdravila Nataša Jeličić, direktor Narodne biblioteke Brus, a o romanu su govorili Veselin P. Dželetović - autor, Slobodan Rosić - iz Izdavačke kuće "Poeta"

Brus Johanovo 170317 04a

Silvana Milovanović Mijajlovi, koja je čitala komentare poznatih i odlomke iz romana

Brus Johanovo 170317 03a

uz muzičku pratnju - KUU "Kopaonička frula" Brus.

Da podsetimo čitaoce da se na današnji dan navršava 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada je ubijeno 8 Srba i povređeno preko 170, a Albanci su proterali 4.012 Srba, porušili oko 800 srpskih kuća i po podacima SPC oko 100 crkvenih zgrada. 

Povod i za pogrom bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su pomoću pasa naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabra kod Zubinog Potoka, od kojih se jedan utopio u reci, što nije bilo tačno a to je potvrdila i istraga UNMIK policije, koja je utvrdila je da su optužbe bile lažne.

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE