Bruskimars2018 001a

Održan je Bruski marš 2018 u čast i sećanje na stradale meštene Krive Reke i okolnih sela u pogromu 1942. godine. Inicijator i organizator marša je bilo Udruženje građana "Rajko od Rasine" iz Brusa. O utiscima sa samog marša razgovarali smo sa dr Aleksandrom Milutinovićem koji je i predsednik UG "Rajko od Rasine" ali i inicijator akcije "Čiste reke Srbije - za Rasinu i njene pritoke".

"Kažu da je jedino merodavno i korisno poređenje sa samim sobom. Ono što mase obično čine je suprotno, porede se sa nekima ili nečem što nije ista kategorija i onda se lako skrene u zavist i ljubomoru a onda nije daleko ni ono da komšiji crkne krava...

Bruskimars2018 0015a

Ja se radujem što imam priliku da nas uporedim sa prethodnom godinom. To znači, već dve godine smo skoro aktivni. To je već sreća. Dobro, to nisam znao kad smo krenuli da se družimo i izvlačimo najbolje iz sebe a najgore iz reke Rasine. Ovu moju družinu okupila je Rasina, njeno tužno stanje i naša ljudska želja da je vratimo (a i ljude) na pravi kolosek. Bruski marš je rođen u mojim mislima, malo kasnije, negde pre oko 14 meseci. To nije tako davno a puno toga se zbilo.

Bruskimars2018 003a

Sa zadovoljstvom ću nas uporediti. Ovo nije priča brojeva, ovo je duhovno buđenje, povratak samopoštovanja pre svega i učenje mladih da je nacionalno nešto što je dobro i lepo, potrebno i moderno. Njihovo upoznavanje sa bruskim krajem, identifikacija sa lokalnom istorijom. Mnogi ne bi nikad ni bili u Krivoj Reci ili Osrecima da nije sveg ovog. A zašto da odu u Veneciju a da ne odu u Grabovnicu na primer? Zašto se podrazumeva more ili Firenca a ne podrazumeva sećanje na stradale pretke? Zašto se išlo u Trst samo po farmerke a nije i u crkvu Sv. Spiridona koja je u strogom centru? Nisam protiv upoznavanja Evrope i sveta ali zna se red, prvo domaće i jake osnove pa tek onda dalje.

Bruskimars2018 006a

Svaki bruski student a i građanin treba i mora da zna najbolje drugima da predstavi stradanje Krive Reke u Drugom svetskom ratu. Mora da zna ko je zidao Koznik, manastir Sv. Stefan u Lepencu, ko je major Keserović a ko je Kosta Vojinović i kakve oni veze imaju sa bruskom istorijom. Tako i sebe predstavljamo tamo negde. Ne tako što kudimo nekritički mesto odale dolazimo nego tako što puno znamo o Brusu i što ne menjamo akcenat posle 10 dana u Beogradu ili što ne govorimo da smo sa Kopaonika jer je to više fensi. Kad mladi to znaju i savladaju, tek onda su pravi brusjani i mogu možda da postanu tamo negde dalje neki mali ambasadori svoga mesta. Znači prvo se naoružajte znanjem, pa samopoštovanjem ličnim i narodnim, rodoljubljem i čovekoljubljem i već vam se smeši pravi put. Rekao je neki od naših svetitelja, ne mogu se setiti imena sada, pamet bez dobrote-gotov đavo...onda negujmo obe strane naše ličnosti, u svakom danu.

Bruskimars2018 005a

Zbog mladih u ovoj priči sam i najsrećniji. Oni su moje svetlo i nada i samo radi bolje ilustracije daću par brojeva. Lane nas je bilo 42 učesnika, dece negde oko 20. Ove bilo nas je 110 ukupno od toga preko 70 dece, većinski osnovaca od šestog razreda pa nadalje sa skromnim brojem srednjoškolaca. Pokazali su se ko pravi. Hodali su ko planinki vetar, a neki su u Krivoj Reci zaigrali i fudbal posle 22km. To je pravi duh i mladost, zdrava. Bruska su deca za uzor, to je uvek bilo tako. Najbolji deo mesta.

Bruskimars2018 0016a Bruskimars2018 0017a

Doduše da nije dvoje profesora iz OŠ J.J. Zmaj iz Brusa, Veroljuba Milutinovića i Biljane Ivezić ne bi ni omladine bilo u tom broju. To su pedagozi za primer, a da oni nemaju dobar odnos sa njima i komunikaciju ni Bruski marš ne bi bio to što jeste i ne bi ispunio, sada se to već može reći, svoju glavnu ulogu. Omladinu vrednu, zdravu i neotuđenu od svoje istorije i okoline. Apatridi, koliko god obrazovani bili ne mogu Srbiju odvesti nikuda. Bravo đaci!!!

Bruskimars2018 002a

Kao i lane, trudio sam se da dovedem deci i dobre uzore i izvan našeg mesta. Mlade ljude, uspešne i normalne. Neki su bili već drugi put u Brusu zbog Bruskog marša, kao na primer Miloš Jovanović i Branislav Stojković, obojica lekari iz Beograda. Igor Živković, takođe lekar beogradski, jednom je čistio Rasinu a evo ga sada i na ovom pohodu. Miloš Đorđević, atomski fizičar, je šampion od nebrusjana, već dva puta je čistio Rasinu i učestvovao na oba Bruska marša a dr Nikola Branović, lekar u Nemačkoj, našao je za shodno da nas podrži i pokloni se senima Krivorečih mučenika. Branko Nešić, moj drugar iz Pirota, ekonomista po struci, došao je “samo” radi Bruskog marša. Hvala im i nadam se da ćemo ih videti još koji put u našem gradu. Oni su svi skromni momci iako uspešni u svojim branšama, ne bi ni insistirali na imenima ali ja mislim da u moru loših primera, oni dobri moraju biti istaknuti visoko kao svetionik za druge zalutale duše.

Bruskimars2018 004a

I možda najveće obeležje, pored dece, ovog drgog Bruskog marša po redu su svakako pripadnici Vojske Srbije, 246.bataljona ABHO, imenima: Poručnik Miodrag Stevanović, i razvodnici Simonović Ivica, Simonović Miljan, Vasković Goran i Ramić Nenad. Dali su nam jednu pravu notu dodatne ozbiljnosti i bili velika podrška od početka do kraja puta. Nadam se da je i njima ovo bilo lepo iskustvo i da se vidimo i dogodine još u većem broju. Želim im da i dalje imaju velke ljude za generale i želim im vraćanje redovonog vojnog roka što ranije. To je dobro za svaki segment društva po mom sudu.

Bruskimars2018 008a

Posebnu zahvalnost dugujemo Gospodinu Nikiti Kariću, koji nas velikodušno ugošćava već drugu godinu zaredom u svom divnom dvorištu iz kog se otvara prelep pogled.

Bruskimars2018 0018a

Lane smo imali pomoć TO Brus, ove godine je tu prednjačio Sportski centar i SO Brus. Uz njihovu logistiku, bilo nam je lakše da ovaj poduhvat uspešno sprovedemo i utvrdimo u nameri da postane jedno od ljudskih obeležja naše opštine. Bruski marš je najmanje što možemo da uradimo da očuvamo sećanje na jedno teško vreme i da omladinu negujemo na ispravan način.

Bruskimars2018 008b

Veliko hvala mojoj porodici - majci, ocu, sestri kao i mojoj lepšoj polovini koja ovaj put nije bila prisutna - na podršci i razumevanju ovih mojih stremljenja." rekao je dr Aleksandar Milutinović.

Bruskimars2018 0019a

Dogodine u Krivoj Reci.

Fotografije Bruski marš 2018 OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.