Biblioteka logo

Narodna biblioteka Brus 30. novembra obeležiće 147 godina postojanja i rada ustanove i tim povodom obezbediće tog dana svim novim članovima besplatan upis.

Takođe povodom obeležavanja Dana biblioteke u Brusu postavljena je prodajna izložba izdavačke kuće "Laguna" koja će trajati do 14. decembra 2018. godine.
 BibliotekaBrus dokument1871U vreme kralja Milana Obrenovića, godine 1871. kada je Brus proglašen varošicom, viđeniji ljudi doprinose razvoju prosvete i kulture - otvaranjem čitališta, 30. novembra te godine. Tog dana čitaonica je imala 10 knjiga, 4 časopisa, 2 slike većeg formata i 19 učlanjenih osoba.
Beogradski list "Radnik", izdavača Svetozara Markovića, prvi donosi vest da je u Brusu otvorena čitaonica (4. februara 1872. godine).
Čitaonica nije imala stalni prostor, menjajući ga, aktivnost se odvijala po privatnim kućama, u zgradi Jeličića, i crkvenom domu.
Opštinska biblioteka u Brusu, osnovana je 1966. godine, na predlog Saveta za prosvetu i kulturu SO Brus, sa parolom - Budimo svi osnivači biblioteke. 1978. godine, biblioteka je dobila svoj stalni prostor, u Domu kulture u namenski građenom prostoru za to, tada je već uneto bilo 4000 knjiga, o kojima se starao jedan bibliotekar. Danas se Biblioteka nalazi u Domu kulture, u prostorijama površine 580 m², raspolaže fondom od oko 40.000 jedinica bibliotekarske građe.
Biblioteka obavlja izdavačku delatnost od 2010. godine i do sada je objavila više monografskih publikacija.
Rad Biblioteke je organizovan preko odeljenja: Pozajmnog, Dečjeg - sa čitaonicom i internet čitaonicom, Naučnog - sa čitaonicom, i Zavičajnog odeljenja.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE