Priznanje „Najmoravac“ ustanovljeno je pre četiri godine u okviru manifestacije „Trstenik na Moravi“. Dodeljuje se osobi koja je svojim radom i delom dala doprinos u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda, za vernost svom narodu, zavičaju i Moravi. Prvi dobitnik bio je Radoš Bajić. „Najmoravci“ su zatim bili Mića Stojanović, Živorad Žika Nikolić i Marko Baša.

Članovi Organizacionog odbora manifestacije „Trstenik na Moravi“ odlučili su da povelju „Najmoravac“ ove godine, postuhmno, dodele dramskom umetniku, učitelju, kulturnom posleniku, gospodinu Momiru Bradiću.

Momir Bradić zadužio je ne samo Trsteničane nego i mnoge druge u našoj okolini i zemlji. Rođen je 1935. godine u Medveđi kod Trstenika. Učiteljsku, kao i Višu predagošku školu, završio je u Kruševcu. Filozovski fakultet u Skoplju. Kratko vreme službovao je kao učitelj u Medveđi i Velikoj Drenovi. Potom u Kruševcu pune tri decenije radi na osnivanju-obnavljanju Kruševačkog pozorišta, ali i kao upravnik Narodnog muzeja Kruševac i direktor Slobodišta, time osnivač Svečanosti slobode.

Učestvuje u osnivanju „Jefimijinih dana“ u Ljubostinji i Trsteniku, ali i mnogobrojnih manifestacija kraj znamenitih spomenika srpske duhovnosti kao što su: „Dani jorgovana“ u Kraljevu, „Belovodska rozeta“ u Beloj Vodi, „Župska berba“ u Aleksandrovcu, „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ u manastiru Kalenić, „Morava nas voda odhranila“ u Stalaću, „Dani duhovnosti“ u Despotovcu.

U Kruševačkom pozorištu potpisao je više uspešnih režija, ali se ostvario i kroz brojne uloge u predstavama. Prvu ulogu odigrao je u komadu „Stanoje Glavaš“ 1954. godine, zatim se nižu i druge u „Hajduk Stanku“, „Smrt majke Jugovića“, „Zona Zamfirova“, „Koštana“, „Knez Lazar“…Igrao je i u tri monodrame: o Dositeju Obradoviću, Stefanu Nemanji i Svetom Savi. Režirao je predstave i u Trsteniku i Paraćinu. Gledali smo ga u televizijskim serijama „Ravna Gora“ kao Dr Slobodana Jovanovića i „Selo gori, a baba se češlja“ kao oca Stanislava.

Za svoj rad dobitnik je mnogobrojnih nagrada među kojima je najznačajnija Plaketa grada Kruševca za doprinos u razvoju kulture u ovom delu Srbije. Opština Trstenik ga je nagradila najvećim priznanjem u okviru obeležavanja Dana opštine 2018. godine, zahvalnicom za izuzetan doprinos razvoju kulture Opštine Trstenik.

Kao veliki glumački i rediteljski mag ostavio je dubok trag i u trsteničkoj kulturi, posebno u Trsteničkom pozorištu. Pamte se velelepne akademije za koje je napisao scenario i režijski postavio, kao: „200 godina školstva u opštini Trstenik“ (2013), „Svetosavska akademija – Tebi i nama na čast“ u Narodnom pozorištu u Beogradu (2014), „100 godina od početka Velikog rata – Sećanje na velike dane“ (2016), „Od roda svetla i slavna“, svečana akademija povodom otkrivanja Spomenika kneginji Milici u Trsteniku (2016).

Momir Bradić je umro 2018. godine u Kruševcu, sahranjen je na groblju u rodnoj Medveđi.

Priznanje Najmoravac je i ove godine uručio predsednik Opštine Trstenik Aleksandar Ćirić, u okviru programa svečanog otvaranja manifestacije „Trstenik na Moravi“.
izvor:turizamrstenik.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.