DomLepenac 040417

Posle obnove seoskog Doma kulture u naseljenom mestu Lepenac, u čiju adaptaciju su uložena ne baš mala finansijska sredstva, mnogi meštani ovog sela su bili radosni da će dom dobiti ulogu kao nekada - da bude centar kulturnog i društvenog života.

Na žalost dom je za zada zatvoren a i Mesna kancelarija je premeštena u Brus pa mnogobrojni žitelji ovog sela kao i okolnih sada za dokumenta moraju ići u Brus iako imaju sve uslove da te poslove završe u ovom Domu.

Meštani mnogih sela žive u nadi da će uskoro početi i obnova Domova kulture u njihovim mestima, a najviše se nadaju u Igrošu i Razbojni. 

Igros Dom

Dom u Igrošu čija je gradnja stala odavno, već godinama odoleva zubu vremena što neće još dugo. U ovom selu u kom ima puno meštana, naročito omladine i đaka neophodno je osposobiti Dom kako bi imali mesto za druženje i druge kulturno-društvene aktivnosti. Moguće je da će ovaj Dom uskoro ući u proces obnove sobzirom da je jedan od sedam članova Veća opštine Brus baš iz Igroša, koji bi i trebao da pokrene inicijativu za nastavak gradnje.

Seoski Dom kulture u selu Razbojna je veoma zapušten i izgubio je nekadašnju ulogu koju je imao. Sve bi to moglo da se popravi i ponovo oživi, pa čak i unapredi da Razbojna uz plansku obnovu doma proširi i izgradi sportske terene i postane centar sportsko-rekreativnih aktivnosti, što joj omogućuje geografski položaj i blizina jezera Ćelije i Kopaonika o čemu će biti pisano u narednom tekstu.

Deo istorije Doma u Razbojni i njegov sadašnji izgled možete videti u video snimku Viktora Milojevića koji je snimljen septembra meseca 2016. godine:


Bilo bi dobro da se što više seoskih domova rekonstruiše u cilju oživljavanja društvenog i kulturnog života u seoskim sredinama. Te zgrade su itekako potrebne selu, ne samo zbog povremenih sastanaka, nego i za neke druge sadržaje koji će koristiti selu i meštanima. Mnogi domovi pored sale imaju veliki broj prostorija u kojima su nekada bile mesne kancelarije, pošta, biblioteka, ambulanta, a posle obnove mogla bi biti sve to ponovo plus sedišta KUD-ova, udruženja, klubovi za mlade...

Možda će lokalna samouprava reći da nema dovoljno novca za te namene ali svakako može iskoristiti resurse i sposobnost Kancelarije za LER (Lokalni ekonomski razvoj) oko pisanja projekata i konkurisanja za obnovu ovih zgrada. U oživljavanju i obnovi seoskih domova kulture je potrebna pomoć i podrška meštana koji bi preko svojih predsednika mesnih zajednica bili organizovani i uključeni u sve aktivnosti, a pre kojih treba rešiti imovinsko-pravne odnose po pitanju imovine seoskih domova.

Nadamo se da nije sve propalo, kako se čuje u video snimku, i da će opštinska vlast u Brusu naći finansijska sredstva za sređivanje domova, ali i  ispuniti i obećanja data još davno - izgradnja gondole i trotoara u Brzeću, banjskog parka u Brusu... koji bi doveli do eksanzije turističkog razvoja opštine Brus.

Ima puno toga da se uradi ali sa dobrom i kvalitetnom ekipom mladih ljudi sa vizijom, znanjem i entuzijazmom sve je moguće, pa i da ožive sela i privredno - turističke lokacije. Razmišljajte o tome do narednog teksta na ovu temu.

N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.