Skupština Srbije usvojila je Zakon o nacionalnim parkovima, kojim se utvrđuju mere zaštite prirode i prirodnih vrednosti u nacionalnim parkovima u Srbiji. Zakonom se uređuju ciljevi, vrednosti, površina, granice i režimi zaštite, upravljanje i održivo korišćenje nacionalnih parkova „Fruška gora“, „Đerdap“, „Tara“, „Kopaonik“ i „Šar planina“.

Novim zakonskim rešenjima preciznije se definišu režimi zaštite, tako što su taksativno navedene aktivnosti i radovi koje je moguće obavljati u pojedinim stepenima zaštite, što stvara veću pravnu sigurnost za potencijalne investitore.

„U Srbiji je još nedovoljan procenat teritorije u statusu zaštićenog područja prirode i trenutno iznosi svega 6,38 odsto“, izjavila je ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković obrazlažući predlog Zakona o nacionalnim parkovima u Skupštini Srbije i istakla da će se njegovim usvajanjem omogućiti povećanje procenta zaštićenih područja u našoj zemlji.

Predložnim rešenjima se jasnije definišu i obaveze upravljača, kroz sprovođenje režima zaštite u nacionalnom parku i upravljanje prirodnim vrednostima, građevinskim zemljištem koje mu je preneto na korišćenje i upravljanje, objektima koji služe upravljanju prirodnim vrednostima, kao i drugim nepokretnostima koja mu se povere na upravljanje.

Jasnije se definiše razvoj i upravljanje, pravila ponašanja, politika održivog razvoja i finansiranje nacionalnih parkova.
izvor:mpzzs.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE