RasicP 01a11.08.2017. U znak sećanja na fudbalsku legendu koja ne tamni Petra Rašića - "Princa sa Rasine" danas će u 18:00 časova na gradskom stadionu u Brusu memorijalnu utakmicu odigrati veterani FK Kopaonik i reprezentacije Srbije.

Sat pre početka utakmice, u 17:00 časova, biće održana ceremonija polaganja venca na grob Petra Rašića, istaknute legende bruskog i srpskog fudbala, dok će neposredno pre početka utakmice, na gradskom stadionu u Brusu, reprezentacija Srbije uručiti plaketu Brunu Rašiću, sinu Petra Rašića.
Ovo je prilika da se svi podsetimo lika i dela Petra Rašića ali i da na terenu vidimo nekadašnje asove fudbala koji su nosili dres FK Kopaonika: Lopušina Mirko, Ignjatović, Živković, Živančević, Čukuranović, Janković Jaćim, Mikuljanac Milan, Janković Jovica, Kovačević Dragan, Dimitrijević Mita, zatim Petrović, Nikolić, Pecić, Vuletić, Maksimović, Kričak, Knežević, Sudimac, Jelić, Vesić, Gavrilović, Zdravić, Burgić i mnogi drugi ili reprezentacije Srbije: Bajro Župić, Ugljanin, Ljajić, Glavčić, Banković, Stojiljković, Mladenović, Radosavljević, Simović, Pešić, Pavlović i drugi.

Utakmica se igra povodom sećanja na fudbalsku legendu koja ne tamni Petra Rašića - "Princa sa Rasine" koji je u Brus došao po završetku profesionalne fudbalske karijere vođen ljubavlju. Došao i ostao do kraja života. Nažalost prerana smrt otrgla ga je od porodice i fudbala koji je tako mnogo voleo i kome je toliko mnogo dao.

RasicP fk KOP01a

Tragovi koje je Rašić ostavio u FK Kopaonik zaista su neizbrisivi. Njegov trenerski pečat, njegove igre, u poznijim godinama, kada je trebalo pomoći Kopaoniku nikada se neće zaboraviti.
U pravom smislu te reči Petar Rašić je legenda koja ne tamni. Imali smo sreću da je nosio dres Kopaonika i to je ono sa čime klub mora da se ponosi.
Ponikao je u beogradskoj Crvenoj zvezdi i bio izuzetno zapažen kao nadprosečno nadaren mladić. Nekoliko puta igrao je u omladinskoj reprezentaciji Jugoslavije (one velike) i skrenuo pažnju stručnjaka na sebe.
Deo je istorije "Proletera" iz Zrenjanina u čijim redovima je bio najbolji igrač kada , a karijeru je kao profesionalni igrač završio u Francuskoj gde je branio boje ekipe "Troa". 
U periodu kada je nastupao za Napredak, i bio najbolji fudbaler, Komisija za sastav i pripreme jugoslovenske reprezentacije uvrstila ga je u sastav mlade reprezentacije koja će braniti boje i renome Jugoslavije na Olimpijadi u Tokiju. Samo splet nesrećnih okolnosti sprečio je Petra Rašića da zaigra na Olimpijadi.

U Brus je uneo moderno shvatanje fudbalske igre, nadigravanje i viteštvo. Davao je prednost tehnici i fudbalskoj pameti u odnosu na snagu i žustrinu. Pomagao je mladima i generacije naučio fudbalskoj lepoti postavši po mnogo čemu , "Princ sa Rasine".

Stadion140816

Ovo je možda trenutak da se pokrene akcija da stadion u Brusu ponese ime po fudbalskoj legendi koja ne tamni Petru Rašiću - "Princu sa Rasine".
(u tekstu korišćeni delovi iz knjige "Lice lopte" - G.Minić)


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE