Reprezentacija Srbije u raketnom modelarstvu završila je nastup na Evropskom prvenstvu, održanom u Buzau u Rumuniji od 24. do 30. avgusta, sa osvojenih ukupno šest medalja – četiri pojedinačne i dve ekipne!

Juniorka sedamnaestogodišnja Kristina Čipčić iz AK „Kikinda“ osvojila je zlato u klasi S3A od ukupno 38 juniora iz 13 država.

Kristina je inače najbolja juniorka iz Srbije u svetskom raketnom modelarstvu, i prošlu godinu je završila kao trećeplasirana na svetskoj rang listi. Još dve pojedinačne juniorske medalje za Srbiju je osvojio trinaestogodišnji Mladen Bunčić iz AK „Nova Pazova“, i to prvo mesto u klasi S6A i treće mesto u klasi S4A. U seniorskoj konkurenciji, pojedinačnu medalju je zaslužio Dejan Žak iz AK „Živica Mitrović“ Bela Crkva, koji je osvojio treće mesto u klasi S3A.

I u ekipnoj konkurenciji juniori su se izborili za medalje, te je srpskim reprezentativcima pripalo srebro u klasi S6A i bronza u klasi S1A.

Na ovom najvećem ovogodišnjem raketno-modelarskom takmičenju Srbiju su predstavljali: seniori Zoran Katanić iz Aerokluba „Sremska Mitrovica“, Vladimir i Miodrag Čipčić iz AK „Kikinda“, Dejan Žak iz AK „Živica Mitrović“ Bela Crkva, Mihailo Petrović iz AK „Franjo Kluz“ iz Zemuna i juniori: Kristina Čipčić iz AK „Kikinda“ i Mladen i Miloš Bunčić iz AK „Nova Pazova“. Reprezentacija je bila pod vođstvom tim menadžera Dragana Jevtića, uz podršku pomoćnika reprezentacije Zlatka Žaka i Arifa Sulejmanija.

Za sledeće Evropsko prvenstvo u raketnom modelarstvu (2021. godina) Svetska vazduhoplovna federacija je organizaciju dodelila Srbiji, te će raketni modelari za dve godine imati priliku da na domaćem terenu prikažu sva svoja umeća, znanja i sposobnosti.

Raketno modelarstvo je sportsko-tehnička disciplina koja pruža zadovoljstvo modelarima da sami naprave svoj sportski rekvizit i sa njim se takmiče (po sportskim pravilima Svetske vazduhoplovne federacije). U svetu je ova disciplina prihvaćena 1962. godine, kada su usvojena prva pravila za takmičenje raketnih modelara. Razvoj modelarstva je potekao od same želje čoveka za letenjem i dostizanjem visina. Razvojem raketne tehnike, astronautike i prvim čovekovim korakom u svemir i na Mesec, podstaknuta je želja mladih da u okviru svojih mogućnosti izrađuju modele raketa.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.