Planinarski savez Srbije 14. septembra 2019. godine organizuje najveću ovogodišnju planinarsku akciju ,,Dan pešačenja 2019.” pod sloganom SRBIJA HODA!

Danpesacenja09187

“Dan pešačenja” predstavlja poziv javnosti Srbije da se toga dana “pokrene” i “hoda”. Planinari iz cele Srbije pozivaju mlade i stare, porodice, tinejdžere, penzionere, zaposlene, školarce, studente, umetnike da se priključe akciji i prepešače 100 metara ili celu predviđenu stazu.

Pešačiće se ulicama, parkovima, prirodom, planinama Srbije… 14. septembra SRBIJA HODA!

PSS DanPesacenja0919

Dan pešačenja u Srbiji je sportsko rekreativna manifestacija koju organizuju planinarski klubovi u Srbiji pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Srbije i uz podršku Ministarstva sporta.

Cilj manifestacije je podsticanje zdravih životnih navika, ukazivanje na značaj kretanja za unapređenje zdravlja i radne sposobnosti, socijalizacija i razvoj turističkih potencijala kroz uređenje i eksploataciju uređenih pešačkih puteva u Srbiji.

Pešačenje je aktivnost koja se zbog civilizacijskih tokova sve manje upražnjava na radnom mestu i svakodnevnom životu te je stoga potrebno ukazivati na njegov značaj i lekovita svojstva po opšte zdravstveno stanje svakog pojedinca. Kretanje kroz prirodu u grupi, u paru ili pojedinačno aktivnost je koja ne zahteva komplikovanu opremu, može se upražnjavati u neposrednoj okolini svih naselja u Srbiji i nije ograničena na deo populacije. Pešačenjem se možemo baviti svi, od ranog detinjstva do duboke starosti. Pešačenje je aktivnost koja je u ekspanziji, zajedno sa brojem poklonika pešačenja u Evropi raste i broj obeleženih i uređenih pešačkih puteva. Od 12 pešačkih puteva koji se protežu preko evropskog kontinenta preko naše zemlje prolaze dva: E4 I E7.

Neka svaki vaš korak postane lakši, praćen osmehom. Želimo da se pešačenje pretvori u stvarno dobru naviku. Dan pešačenja je zabavan i jednostavan način da u najboljem društvu istražite radost hodanja.

U prilogu su fotografije sa akcije  "Dan pešačenja 2018" koju su izveli učenici Srednje škole Brus u koordinaciji sa PSD "Srebrnac" Brus.



Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE