Pcela 12420

Svetski dan pčela 20. maj odredile su Ujedinjene nacije kako bi se podigla svest o važnosti pčela kao oprašivača, pretnjama s kojima se suočavaju i njihovom doprinosu održivom razvoju.

Maj je izabran i kao mesec za Svetski dan pčela, jer je na severnoj hemisferi potreba za oprašivanjem najveća u tom periodu, dok je na južnoj hemisferi vreme za berbu meda i pčelinjih proizvoda. Tog dana, 20-og maja,  1734. godine rođen je Slovenac Anton Janša, pionir pčelarstva.

Cilj slavljenja ovog dana  je jačanje mera usmerenih na zaštitu pčela i drugih oprašivača, koje bi značajno doprinele rešavanju problema vezanih za globalnu snabdevanje hranom i eliminisanju gladi u zemljama u razvoju.

Zanimljive činjenice o pčelama:

- Medonosne pčele (Apis mellifera) proizvode med već 150 miliona godina i one su jedini insekt koji proizvodi hranu koju jedu ljudi. Takođe su ekološki vitalne kao oprašivači.
- Kolonija pčela sastoji se od 20.000 - 80.000 pčela i jedne kraljice - matice.
- Matica može živeti i do pet godina dok medonosne pčele žive do 45, 50 dana.
-  U toku jednog leta pčela može da pređe udaljenost od 4-8km. Van košnice radi 6-7 sati i u tom periodu obiđe oko 4.000 cvetova i napravi oko 40 letova.
- Prosečna pčela proizvede oko 1/12 kašičice meda u svom životu
- Medonosne pčele imaju 170 receptora mirisa koji im omogućuju rodbinsko prepoznavanje, društvenu komunikaciju unutar košnice i pronalaženje hrane. Njihov njuh je toliko precizan da one mogu razlikovati stotine različitih biljnih sorti.
- Svaka pčela u koloniji ima jedinstven miris, kako bi je članovi kolonije mogli prepoznati a komuniciraju putem plesa.
- Jaka i zdrava pčelinja zajednica u toku jednog dana može oprašiti do 3.000.000 cvetova
- Svaka pčela tačno zna put ka svojoj košnici koju raspoznaje po boji i obliku. Može odleteti od košnice čak i do 8km a da se pri tome vrati u istu.
- Da bi se dobio 1kg meda pčela treba da obleti 5 miliona cvetova i da preleti preko 110.000 kilometara tako da u košnicu unese 3-4 kg nektara.
- Pčela je jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude. Med i drugi pčelinji proizvodi su samo 1,5% do 3% od te hrane!
- Med je jedina prehrambena namirnica koja nikada ne može da se pokvari.
- U medu ne može opstati većina najopasnijih bakterija.
- Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam.
- Poslednja zvanična procena FAO: Pčele godišnje podižu prinose u poljoprivredi za 153 milijarde evra na svetskom nivou. U Srbiji je to 148 miliona evra, odnosno 226 miliona evra!
- Jedna košnica podiže prinose okolnih poljoprivrednika za 370 evra, odnosno 566 evra!
- I pored svega toga, ogromna većina stanovništva uopšte ne shvata značaj pčela! Pčele se nežalno ubijaju... Padaju prinosi... Smanjuje se količina hrane... Stanovnika je sve više... Počinje glad...
- Kakva opasnost nam preti, najbolje pokazuju Kinezi u provinciji Sečuan, jer tamo pčela odavno nema! Pobili su ih... Kinezi se u Sečuanu veru po drveću i ručno oprašuju voće!
- Većina divljih oprašivača nestaje, jer ih niko ne gaji i ne neguje, 90% njih je nestalo još krajem prošlog ili početkom ovog veka, te pčele sve više dobijaju na značaju u proizvodnji hrane, jer praktično postaju dominantan oprašivač!  
- Bez pčelara danas ne bi bilo pčela... To je tragedija.
- Svaki treći zalogaj hrane direktno zavisi od pčela, a svaki drugi indirektno!
- Odgovornost svih država sveta je da svojim merama stimulišu pčelare da se bave pčelarstvom, jer ako odustanu, sledi nam sveopšta katastrofa.

Čuvajmo pčele jer one čuvaju naše biljke, planetu i nas!
izvor:spos.info


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.

Agro vesti:

Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE