PisSrbija jabuka0421

Novi Sad 16.04.2021. Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja za područje Srbije za naredni period preporučuje sprovođenje hemijskih mera zaštite voća, posebno zasada jabuke, jer se u narednim danima najavljuje višednevni kišni period koji može stvoriti povoljne uslove za infekcije zasada jabuka različitim prouzrokovačima bolesti..

Na lokalitetima gde vremenski uslovi budu dozvolili, pre najavljenih padavina, preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite.
U zasadima jabuka, u cilju sprečavanja primarnih infekcija prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis) preporučuje se primena kombinacije kontaktnih i sistemičnih fungicida:

Delan 700 WG, Shanon (ditianon) 0,07% ili Galileo, Fiesta (ditianon) 0,75-1 kg/ha ili Alcoban (ditianon) 0,5-0,75 kg/ha

+

Pyrus 400 SC, Pehar (pirimetanil) u količini 1 l/ha.

U zasadima sa osetljivim sortimentom na pepelnicu jabuke (Podosphaera leucotricha), kao što su Ajdared, Jonagold, Jonagored i drugi  i gde su u predhodnim vegetacijama registrovani simptomi pepelnice, preporučuje se i primena nekog od registrovanih fungicida: Karathane gold 350 EC (meptildinokap) u količini 0,4-0,5 l/ha ili Stroby DF, Lunar, Asena  ( a.m. kresoksim-metil) u koncentraciji 0,02%.

Izvor teksta: www.pisvojvodina.com  www.pissrbija.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.