AgroBelgrade2023 Izlagaci

Agro Belgrade 2023, četvrti po redu sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, otvoren je 26. januara na Beogradskom sajmu. Ovaj vodeći regionalni sajamsko-konferencijski događaj već je prepoznat kao mesto poslovnih prilika, sticanja znanja i povezivanja za predstavnike industrije voća, povrća i vina.

Agro Belgrade 2023 se organizuje uz podršku Projekta ,,Velika mala privreda” koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Sekretarijata za poljoprivredu grada Beograda i NALED-a, dok je zemlja partner Kraljevina Holandija.

AgroBelgrade2023 Otvaranje

Agro Belgrade 2023 je otvorila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Jelene Tanasković, koja je tom prilikom izjavila:

„Ponosna sam i srećna sto imam priliku da vas pozdravim sa ovog mesta i što je jedna ovakva manifestacija okupila veliki broj ljudi na jednom mestu i tako predstavlja Srbiju u pravom svetlu, u poljoprivrednom svetlu gde ona jeste i gde pripada. Želim našim proizvođačima uspešne naredne dane, da što više poslova sklope i da izađu iz lokalnih okvira i nađu svoje mesto na novim, inostranim tržištima, upravo gde i pripadaju. Ministarstvo poljoprivrede je tu za naše proizvođače, da ih podrži svojim budžetom, a onda i svim drugim što je neophodno da bi naši proizvodi ugledali svetlo dana u Evropi i u svetu.“

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prilikom otvaranja sajma rekao je:

„Beograd je u naredna tri dana regionalni centar i mesto okupljanja svih onih koji se bave voćarstvom, povrtarstvom i vinogradarstvom,” rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na otvaranju sajma Agro Belgrade. „Beograd ima više od 153.000 hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta i više od 30.000 poljoprivrednih gazdinstava. Preko sekretarijata za poljoprivredu, uložili smo velika sredstva u razvoj proizvodnje hrane s ciljem da se ona podigne na viši nivo kako bi bila snažnija, konkurentnija i savremenija,”

Ambasador SAD-a u Srbiji, Kristofer Hil istakao je:

„Stalno se govori o sektorima visoke tehnologije i energetike, ali treba više govoriti o poljoprivredi jer je to budućnost Srbije. Srbija je u poziciji da iskoristi svoj položaj u neposrednoj blizini evropskog tržišta od 300 miliona kupaca i ne samo da nastavi da razvija svoju poljoprivredu, već i da razvija regionalnu saradnju i ostvari veliki uticaj u izvoznoj sferi. Sjedinjene Države su veoma ponosne na svoju tradiciju u poljoprivrednoj proizvodnji. Takođe smo ponosni i na podršku koju pružamo Srbiji u ovom sektoru, naročito kroz projekte Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, da bi napredovala na svom putu ka EU i nastavićemo da joj pružamo podršku i dalje, nakon što postane članica EU.”

AgroBelgrade2023 Obilzakstandova

Kao i prethodne godine, otvaranju i obilasku izlagača su prisustvovali i ministri poljoprivrede iz regiona, Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Severne Makedonije. Ove godine, posetiocima su se obratili i Vladimir Joković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore i Joost Reintjes, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji.

Na sajmu učestvuje više od 500 izlagača iz Srbije i regiona, među kojima su proizvođači svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, potom poljoprivredne mehanizacije i opreme, rasadnici, semenske i hemijske kuće, kao i druge kompanije iz industrije.

AgroBelgrade2023 PanelTrzista

Agro Belgrade 2023 biće otvoren za posetioce do 28. januara, a tokom tri dana sajma u Hali 1a Beogradskog sajma održavaju se brojne panel diskusije sa temama ključnim za industriju, kao što su perspektive tržišta u 2023. godini, prilagođavanje na uticaj klimatskih promena, razvoj radne snage, digitalizacija poljoprivrede, finansiranje, transport, kao i mnoge druge. O njima će govoriti više od 20 stručnjaka i predstavnika domaćih i stranih kompanija, institucija i organizacija relevantnih za oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva. Agendu konferencije možete pogledati na linku OVDE

Više o samom događaju pogledajte na linku OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.