sadniceMaline

Na juče otvorenoj 10. Svetskoj konferenciji proizvođača i prerađivača maline koja se održava od 9. do 11. maja u našoj zemlji, u hotelu „Sloboda“ u Šapcu,  prisustvuje oko 300 učesnika iz 19 zemalja sveta, proizvođači i prerađivači iz Srbije, predstavnici Vladinih i privrednih institucija, hladnjačara i vlasnika poljoprivrednih gazdinstava.


Srbija kao svetski lider u proizvodnji maline ugostila je proizvođače i prerađivače malina iz Australije, Bugarske, Kanade, Čilea, Kine, Engleske, Francuske, Mađarske, Škotske,Danske, Meksika, Poljske, Irske, SAD... Organizatori ove konferencije su: Poslovno udruženje hladnjača Srbije i Svetska organizacija (IRO) .

 

Prisutnima se prvo obratio predsednik Poslovnog udruženja hladnjačara Srbije, Zlatko Milutinović, pozdravivši ministra privrede u Vladi republike Srbije - Željka Sertića, predsednika Privredne komore Beograda - gospodina Miletića, Antonija Domingeza - predsednika Svetske organizacije proizvođača i prerađivača maline, kao i sve prisutne malinare.

Kao najveći proizvođač i izvoznik maline u svetu, Srbija na godišnjem nivou proizvede od 80 000 do 110 000 tona „crvenog zlata“- maline. Prošle godine je samo od maline zaradila 260 miliona eura kao najveći izvoznik u EU. Poslovno udruženje hladnjača Srbije realizuje 60 do 70 procenata domaćeg izvoza uz posedovanje standarda ( HACCP) i sve druge standarde koje zahteva tržište sveta .

Skup je svečano otvorio predstavnik Vlade Srbije iz ministarstva privrede, gospodin Željko Sertić. Ispred tehničke Vlade i premijera Srbije Aleksandra Vučića, pozdravio je sve prisutne i poželeo im ugodan boravak kako u Šapcu, tako i u Srbiji, a domaćinima je čestitao na dobroj organizaciji i na budućem predsedavanju u naredne dve godine. „Srbija se nalazi u samoj eliti kako po proizvodnji ne samo maline nego i voća uopšte, na šta smo mi veoma ponosni. Danas je tržište otvoreno, jer ne postoje administrativne prepreke i visoke carine za protok malina, a vi ste među prvima otvorili svoja tržišta.Potrebno je što više raditi na tome da pored sveže i zaleđene maline izvozimo i gotove proizvode koji će donositi daleko veću zaradu“, rekao je Sertić.

Predsednik Svetske organizacije proizvođača i prerađivača maline, Antonio Domingez istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je Srbija po drugi put domaćin Svetske konferencije. „Nakon 17 godina IRO još uvek postoji. Pitam se zašto? Zato što smo potrebni jedni drugima za razvoj malinarstva u svetu“. Predsednik je istakao i socijalnu odgovornost u proizvodnji maline u koju su uključene celokupne porodice. Domingez je podsetio na prethodni sastanak održan pre dve godine u Kini i najavio sledeći u Bugarskoj.

Cilj Svetske konferencije proizvođača i prerađivača maline jeste da se saznaju i primene sve mogućnosti za što kvalitetniju proizvodnju i plasman maline, da se omogući ravnopravna konkurencija i da se stvaraju uslovi za što veću potražnju maline u svetu.

 izvor:macvainfo.rs D.Ostojić  

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.