U Šapcu je u toku deseta Svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline koja se održava od 9 – 11. maja 2016. godine.

 Maline Vilamet

Na desetoj Svetskoj konferenciji proizvođača i prerađivača maline koja se održava u Šapcu, od 9. do 11. maja 2016. godine, prisustvuje oko 300 učesnika, oko 100 učesnika iz 19 zemalja sveta i oko 200 učesnika iz Srbije.

Sabac malina090516 1

 

Među učesnicima su proizvođači i prerađivači iz Srbije, predstavnici Vladinih i privrednih institucija, hladnjačara i vlasnika poljoprivrednih gazdinstava koji su se okupili kako bisa kolegama iz inostranstva razmenili iskustva, saznali najnovije trendove u proizvodnji maline, ali i promovisali malinu. 


Proizvođači malina u Srbiji, osim interesovanja za tehnologiju gajenja želeli su da saznaju i kakva će biti otkupna cena roda maline u 2016. godini.

Član UO Udruženja hladnjačara Duško Radulović rekao je da je još rano odrediti cenu malina za ovu sezonu i da ona zavisi od kretanja na tržištu.

„Što se tiče cene roda maline za 2016. godinu preuranjeno je da se priča o tome. Sve će to zavisiti od tržišta, od zaliha u inostranstvu, kao i kada će da krene izvoz. Svedoci smo da je u poslednjih mesec dana došlo do snižavanja cene zamrznute maline, naročito cene rolenda. Pristigao je i Čile jer nije osrvario prodaju u Americi kako je planirano. Još je preuranjeno da se priča o otkupnoj ceni maline u 2016. godini." - rekao je Duško Radulović, član UO Poslovnog udruženja hladnjača Srbije.

Srbija je u 2015. godini bila najveći proizvođač maline sa 110.000 tona, dok je svetska proizvodnja bila oko 420.000 tona. Posle Srbije najveći proizvođači maline u 2015. bili su Poljska, SAD i Čile.  

N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE