Na nedavno završenom Novosadskom sajmu Kompanija „Dunav osiguranje“, u saradnji s magazinom Agrobiznis, organizovala je tematsku radionicu pod nazivom „Poslovanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Srbiji“.

Brojnim poljoprivrednicima, studentima Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, kao i velikom broju novinara obratili su se mr Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma, prof. dr Zoran Rajić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Goran Đaković, urednik magazina Agrobiznis, i Goran Mačkić, direktor Regiona prodaje „Sever“ Kompanije „Dunav osiguranje“.

Prema Mačkićevim rečima, radionica "Poslovanje i unapređivanje poljoprivredne proizvodnje u Srbiji" ima za cilj da „Dunav osiguranje“ zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine i Novosadskim sajmom skrene pažnju na činjenicu da je bolje osigurati imovinu, useve, i drugo nego se kasnije kajati zbog pretrpljene štete. Nažalost, osiguranja se svi sete kada dođe do neke katastrofe, naglasio je Mačkić. 

Direktor Regiona prodaje "Sever" u „Dunav osiguranju“ rekao je tom prilikom da je nivo osiguranja u poljoprivredi u poslednjih dve - tri godine sa pet do osam procenata podignut na 12 do 15 odsto, ali je istakao da je od 2,5 miliona hektara obradivih površina u Srbiji osigurano svega devet procenata što, kako je rekao, ukazuje na to da je kod nas svest o potrebi osiguranja još uvek na niskom nivou.

"Država i osiguravajuće kuće treba da rade na edukaciji stanovništva o značaju  osiguranja useva i  osiguranja domaćinstava. Vidimo da nam se iz godine u godinu dešavaju razne prirodne katastrofe, a mi nismo tako bogata država da svake godine možemo da obnavljamo kuće, stanove ili imanja i da možemo da istrpimo štetu na neosiguranim usevima", rekao je Mačkić na radionici koju je Kompanija „Dunav osiguranje“ organizovali u saradnji sa magazinom "Agrobiznis".

 On je naglasio da država čini značajne napore da stimuliše osiguranje useva i domaćinstava tako što regresira 40 odsto od premija osiguranja i istakao da je "loptica u dvorištu individualnih poljoprivrednih proizvođača koji bi trebali da shvate veliki značaj osiguranja".

"Primera radi za osiguranje jednog hektara kukuruza treba izdvojiti 1.500 dinara, a to su tri ili četiri paklice cigareta, to samo svedoči da trošak osiguranja nije veliki posebno u odnosu na gubitke koji mogu da se dese", rekao je Mačkić.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Zoran Rajić, koji je i redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, rekao je da je na Fakultetu uveden predmet "Osiguranje poljoprivrednih useva", što najrečitije govori koliko je osiguranje bitno za oblast poljoprivrede.

On je istakao da je Ministarstvo potpisalo ugovor sa pet osiguravajućih kuća, da je u 2015. godini bilo 19.779 zahteva za regresiranje osiguranja i da je po tom osnovu isplaćeno 476 miliona dinara.

"Osiguranje je preduslov za sigurnu proizvodnju, a svi akteri koji su na neki način uključenio u poljoprivrednu proizvodnju, a pre svega Ministarstvo i osiguravajuće kuće, treba maksimalno da se potrude da edukuju i informišu poljoprivredne proizvođače da osiguravaju svoje useve i domaćinstva", rekao je Rajić.

On je dodao da  poljoprivrdnici treba da budu dobro upućeni u osiguranje i da znaju kada su osigurali rod, a kada biljku.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković smatra da poljopivrednicima u Srbiji nedostaje poverenje da će im ono što su osigurali biti i isplaćeno u slučaju da se desi nepogoda  koja je pokrivena tim osiguranjem.

"Uveren sam da možemo da podignemo svest građana o značaju osiguranja i nadam se da će nakon ovakvih radionica biti bar deset odsto više poljoprivrednika koji će osigurati svoje useve i svoja domaćinstva", rekao je Cvetković.
izvor:dunav.rs

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.