Delegacija revizora Evropske komisije boravi u Beogradu gde proverava spremnost sistema odgovornog za implementaciju IPARD programa u Srbiji.

BlicPoljo MMitrovicIPARD programi predstavljaju predpristupna sredstva EU koja su namenjena ruralnom razvoju.

- Ukoliko dobijemo zeleno svetlo, u najkraćem roku biće raspisan konkurs za akreditovane mere, i novac će biti na raspolaganju poljoprivrednicima, pod uslovima koji će striktno biti propisani - kažu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 Ukoliko struktura nadležna za sprovođenje IPARD programa dobije akreditaciju, na raspolaganju će biti 175 miliona evra, ističu u ministarstvu.

 Provera spremnosti do 1. juna

U toku posete, od 23. maja do 1. juna revizija Evropske komisije proverava spremnost sistema odgovornog za implementaciju IPARD u Srbiji, fokusirajući se kako na postojanje adekvatnog pravnog osnova, tako i na tehničke uslove, ali i spremnost administracije za proces koji predstoji.

Kako navode u ministarstvu, Uprava za agrarna plaćanja je učinila sve što je u njenoj moći kako bi se za ovaj proces što adekvatnije pripremila.

Budžet opredeljen za finansiranje je sedmogodišnji i trenutno obuhvata period od 2014-2020. Do isteka ovog perioda, akreditacijom Uprave, poljoprivrednici mogu da računaju na nekoliko budžeta po merama koje se finansiraju u skladu sa IPARD programom, i to: investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnim budžetom od 101.386.667 evra, od čega je doprinos EU 76.040.000 evra, dok je iznos nacionalnog doprinosa 25.346.667 evra.

Takođe, mogu da računaju na investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva sa ukupnim budžetom od 82.946.667 evra, od čega je doprinos EU 62.210.000 evra, dok je iznos nacionalnog doprinosa 20.736.667 evra.

Biće na raspolaganju i diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja sa ukupnim budžetom od 23.333.333 evra, od čega je doprinos EU 17.500.000 evra, dok je iznos nacionalnog doprinosa 5.833.333 evra.

Na raspolaganju biće i tehnička pomoć sa ukupnim budžetom od 6.176.471 evra od čega je doprinos EU 5.250.000 evra dok je iznos nacionalnog doprinosa 926.471 evra

Suma ukupnog budžeta za finansiranje poljoprivredne u sedmogodišnjem periodu u okviru IPARD programa je 229.970.588 evra od čega 175.000.00 evra doprinos EU koji će naša država dobiti dok je iznos od 54.970.588 evra iznos nacionalnog doprinosa.

U pitanju nisu krediti već bespovratna pomoć - kofinansiranje.

Realizacijom IPARD programa, otvara se prostor za veća ulaganja u poljoprivredu s obzirom na to da prema toj šemi država dobija između 75 odsto i 90 odsto sredstava iz sredstava EU za programe koje trenutno finansira sa 100 odsto iz budžetskih sredstava, kažu u ministarstvu.

Hrvatskoj stop zbog korupcije

Inače, Evropska komisija je nedavno zaustavila isplatu poljoprivrednih podsticaja za Hrvatsku u iznosu od 165 miliona evra (1,23 milijarde kuna) - zbog korupcija, preneli su hrvatski mediji.

U nalazu revizije, kako je preneto, navodi se da je inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili finansijsku podršku.

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije kažu da je važno učiti se na iskustvima suseda kroz saradnju sa njihovim institucijama, razmenu eksperata, zajednicke radionice...

- Svakako će svako njihovo iskustvo nama značiti smernicu, putokaz kako da povećamo apsorpciju, a smanjimo eventualne povraćaje novca - navode u Ministarstvu. 

izvor:blic.rs foto:M.Mitrović

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE