IlicV rezanje2017 02

Za poljoprivrednike polako prolazi vreme mirovanja, praznika, odmora jer pre nego što zaista krene vegetacija ima puno toga da se odradi na poljoprivrednim gazdinstvima. Naravno, u stočarstvu ili zaštićenim prostorima i u predhodnom periodu bilo je puno aktivnosti.

Kao i na početku svake godine, tako i ove, prve dane uglavnom treba iskoristiti da se sumiraju rezultate iz prethodne godine, da se susreti sa prijateljima i poljoprivrednim proizvođačima iskoriste za razmenu iskustava, da se posete predavanje iz oblasti poljoprivrede i sazna šta Ministarstvo poljoprivrede i drugi fondovi pripremaju u okviru podrške razvoju poljoprivrede i ruralnom razvoju za ovu godinu. Sve to u cilju da bi se saznalo gde su tu poljoprivredni proizvođači i šta im je činiti u narednom periodu, ima li šansi, a pre svega sredstava, za razvoj ideja u nastupajućem periodu.

Pored aktivnosti koje sada kreću za voćare, a tiču se pre svega rezidbe voća, nikako se ne smeju zaboraviti ni druge mere u nastupajućem periodu a koje se odnose na preglede zasada, kako bi utvrdili da li ima eventualnih oštećenja od glodara, snežnih padavina i drugo. Treba razmišljati i o zaštiti voća kako celih biljaka tako i na mestima preseka posle rezidbe, jer su to otvorena i pogodna mesta za ulaz patogena koji kasnije mogu naneti štete zasadima, i uticati na prinose voća.  Ne sme se zaboraviti ni na prihranu voća kako bi biljke bile spremne za kretanje vegetacije i imale na raspolaganju optimalnu količinu hraniva.

Usput, treba razmeniti mišljenja o eventualnim propustima koji su napravljeni u prethodnom periodu pri ostvarivanju prava na raspoložive podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj.

Početak godine je i period kada se vrši obnova registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Po prvi put Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je donelo odluku da u naredne dve godine nema potrebe za obnovom registracije poljoprivrednih gazdinstava. Ovo će mnogim gazdinstvima biti velika olakšica i smanjiti nepotrebno maltretiranje i čekanje u redovima, pre svega starijih nosilaca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, iz udaljenih seoskih područja i gazdinstvima koja imaju mali zemljišni fond. To je što se tiče registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u kojima nema promena u strukturi biljne proizvodnje, zemljišnog fonda, broja grla stoke ili košnica pčela, članova gazdinstva i osnovnih podataka.

Tamo gde ima promena u strukturi biljne proizvodnje, zemljišnog fonda, broja grla stoke ili košnica pčela, članova gazdinstva i osnovnih podataka mora se izvršiti promena tih podataka kroz obnovu registracije gazdinstva u roku od 30 dana od nastale promene. Ove promene je veoma važno izvršiti i imati pravilno i pravovremeno predstavljeno registrovano poljoprivredno gazdinstvo radi ostvarivanja prava na sve vrste podsticaja bilo od lokalnih samouprava, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine ili drugih fondova koji su ili će biti dostupni registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

U predhodnm godinama bili smo svedoci da zbog malih grešaka u popunjavanju zahteva (tada se činilo nebitnih), neblagovremeno prikazanih promena ili kašnjenja u odgovorima na zahteve administratora koji obrađuju predmete mnogi poljoprivredni proizvođači su ostajali bez preko potrebnih a lako dostupnih sredstava i subvencija. Da do grešaka u zasnivanju, nezi zasada, zapata stoke, administrativnih poslova i procedura ne bi dolazilo u budućnosti treba se na vreme posavetovati sa stručnim licima koja su do detalja upućena u tu problematiku.

Saša Miljković, dipl.inž.agronomije
Mobilni: +381 63 8429683
"Ruralni inovacioni centar" - Brus


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE