Pcelarstvo sajamBG2017

Beograd, 4. mart 2017. godine – Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i ministar državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić prisustvovali su danas svečanom otvaranju Devetog državnog pčelarskog sajma na Beogradskom sajmu.

Ova sajamska manifestacija svečano je otvorena potpisivanjem Sporazuma o saradnji Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i opštine Rača o gradnji pogona za prikupljanje i plasman meda Saveza pčelara.

Nedimović je tom prilikom istakao da je pčelarska proizvodnja jedna od najboljih stvari koju Srbija ima, uz napomenu da je razvoj pčelarstva od velikog značaja za našu zemlju.

Ministar je naveo podatak da je 2013. godine iz Srbije više izvezeno meda, nego svog mesa – goveđeg, svinjskog i pilećeg.

Čitav koncept razvijanja dodate vrednosti u proizvodnji apsolutno je ostvariv u pčelarstvu i zbog toga je priča o izgradnji pogona u Rači veoma važna jer će na jednom mestu moći da se organizuje sakupljanje, pakovanje, izvoz i brendiranje našeg meda, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine će dati svoj pun doprinos tome, a naročito će promovisati priču o srpskom kvalitetu.

Brnabić je istakla da je očigledno koliko Vlada Srbije ceni sve što radi Pčelarski savez Srbije i koliko je pčelarstvo važno za našu zemlju.

Gradnja pogona u Rači, kako je dodala, pravi je pokazatelj potencijala Srbije, povezivanja lokalnih preduzetnika i njihov zajednički nastup na tržištu da bi bili jači nego pojedinačno.

Prema njenim rečima, to je istovremeno i primer kako treba da se ohrabruje lokalni ekonomski razvoj, ali i primer za sve druge industrije šta možemo kada se ujedinimo, podvukla je ona.

Naredni cilj za sve nas je organizacija Svetskog pčelarskog kongresa 2021. godine, i to je ono gde ćete sledeći put imati punu podršku Vlade, poručila je Brnabić.

Ovogodišnji međunarodni pčelarski sajam traje do sutra, a okupio je 114 izlagača, dok je prošle godine imao 12.000 posetilaca.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE