Prvi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana 16. septembra 2017. godine u Vranju

PcelaNikola

Prvi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana na kom će učestvovati pčelari iz Makedonije, Albanije, Bugarske, Grčke, Turske, Crne Gore i Srbije održaće se u subotu 16. septembra 2017. godine u  Vranju, u organizaciji SPOS-a, uz podršku Grada Vranja i TO Vranja, a u saradnji sa Društvom pčelara „Matica“ iz Vranja.

Sajam će se održati u sportskoj hali grada Vranja u periodu od 09:0 do 19:00 časova, a ulaz za sve zainteresovane pčelare, kao i za građane je besplatan.

PROGRAM SAJMA:

09:00 Početak prodajne izložbe

10:30 Svečano otvaranje
         Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović
         Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković
         Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović

11:00 Tribina o podršci države pčelastvu Srbije
         Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović
         Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović
         Prisutni pčelari će nakon uvodnih izlaganja moći da postavljaju pitanja učesnicima tribine

12.00 Stručna pčelarska predavanja:

12.00 Tema: „Uspešno suzbijanje varoe u Italiji i naša istraživanja efikasnosti širokog dijapazona preparata protiv varoe“
          Predavač: Dr sc. MARCO PIETROPAOLI iz Rima (Italija), italijanski istraživač, biolog, Institut za eksperimentalna istraživanja u oblasti sprečavanja bolesti životinja regija Lacio i Toskana (Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Regioni Lazio e Toscana).
Njegov istraživački interes obuhvata sve aspekte pčelarstva, ali najviše se bavi izučavanjem patogena i parazita pčela (varoa, nozemoza, mala košničina buba, pčelinji virusi). Najveći broj istraživačkih poduhvata koji su rezultirali izuzetnim publikacijama u renomiranim naučnim časopisima, odnosi se na testiranje novih preparata i metoda za suzbijanje varoe i nozeme. Akaricidni preparati koje je ispitivao su na bazi već poznatih sastojaka (mravlja, oksalna i druge kiseline) ali u vidu različitih komercijalnih formulacija (Mite Away Quick Strips®, MAQS™ gel, Api-Bioxal , TO BEE®). Ispitivao je efikasnost organskih akaricida pri različitim načinima aplikacije (putem sublimatora Varroglass®, primenom kaveza koji obezbeđuje odsustvo legla, kombinacijom tretmana timolom (preparatom Apiguard® i tehnike zatvaranja matice u kavez u borbi protiv varoe), ali i homeopatskog preparata „Phosphorus 30 CH“). Kada je reč o nozemi, ispitivao je efikasnost prirodnih preparata Api Herb® i Vita feed Gold® u prevenciji i kontroli nozemoze. Kao član međunarodne organizacije COLOSS (Prevention of honey bee COlony LOSSes) čiji je cilj sprečavanje gubitaka pčelinjih društava, aktivan je u okviru sekcije koja se bavi kontrolom varoe. Ima i sopstveni pčelinjak od 80 košnica.

13:30 Tema: „Naša istraživanja u suzbijanju bolesti pčela“
14:30 Pitanja i odgovori
19:00 Svečano zatvaranje sajma i prodajne izložbe
         - Predstavnik grada Vranja dodeliće zahvalnice svim učesnicima, kao i diplome za najlepši štand i najudaljenijeg izlagača


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE