Požega – Apelujem na poljoprivrednike da konkurišu za sredstva koja su dostupna u Ministarstvu poljoprivrede, budući da će ona ostati neutrošena ukoliko ne bude dovoljno zahteva, rekao je za Glas zapadne Srbije državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Željko Radošević.

“Oni takođe mogu iskoristiti subvencije iz predpristupnih fondova EU, za koje mogu aplicirati projektnim rešenjima, a koja bi mogla sa iskoriste za ojačavanje poljoprivrednih gazdinstva”, rekao je Radošević.

On je istakao da će Srbija ove godine biti svetski lider u izvozu maline ukoliko se ispune sva očekivanja i da ta činjenica obavezuju da se učini sve kako bi to voće ispunilo zahteve evropskih tržišnih kupaca.

Radošević je podsetio da su padavine ove godine napravile ogromne štete u ivanjičkom i ariljskom maligorju, kao i da je bilo poteškoća u funkcionisanju protivgradne zaštite.

“Mali broj poljoprivrednika se opredelio za osiguranje svojih zasada i podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kako bi smanjili rizike. Čak i u najrazvijenijim zemljama sveta efikasnost protivgradne zaštite se kreće između 35 i 50 posto”, naveo je on.

Državni sekretar smatra da čak iako postoji dovoljan broj raketa na stanicama i strelci na svojim pozicijama, ne postoji 100% zaštita od grada i da se osiguranjem useva i podizanjem protivgradnih mreža smanjuju rizici i omogućava stabilna proizvodnja.

Izvor:glaszapadnesrbije.rs  foto:GZS


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE