Početak korišćenja IPARD sredstava u Republici Srbiji biće značajan za poljoprivrednu proizvodnju. EU fondovi namenjeni poljoprivredi povećaće se za nekoliko desetina procenata, a sredstva namenjena ruralnom razvoju i do nekoliko puta.

Sredstva namenjena investicionoj podršci značajno se uvećavaju i podstiče se razvoj poljoprivrede i njena priprema za ozbiljnu utakmicu na jedinstvenom tržištu EU. Srbija trasira put ka Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU i otvara vrata mnogo značajnijim sredstvima (i do milijarde evra).
Neophodno je pripremiti sve preduslove za intenzivno korišćenje IPARD fonda, uključujući i povećanje dostupnosti novca poljoprivrednom sektoru kroz podršku kreditnim aktivnostima, uspostavljanje garancijskog fonda za poljoprivredu, itd.

Najveće vrednosti koje IPARD donosi u nacionalne sisteme podrške poljoprivredi su predvidljivost i transparentnost isplate sredstava. Kako podrška poljoprivrednoj proizvodnji svake zemlje zavisi od procenta rasta BDP-a i opšteg napretka nacionalne ekonomije, tako se i poljoprivredni budžet modifikuje u skladu sa trenutnim okolnostima.
U slučaju IPARD sredstava, budžet se određuje sedmogodišnje, u roku budžetskog perioda EU, iznos sredstava i forma podrške nikako ili vrlo malo se menjaju, što omogućava korisnicima dugogodišnje planiranje.

Suština IPARD-a se svodi na dve stvari – kofinansiranje i standarde. To su upravo elementi koji određuju ekonomsku aktivnost potencijalnog korisnika u najmanje pet godina posle realizovane investicije podržane IPARD sredstvima.

Konkurisanje neophodno je obezbediti pun iznos novca potrebnog za realizaciju investicije, krajnji korisnik mora na bankovnom računu da ima sredstva potrebna za realizaciju čitave investicije, konkuriše na objavljeni konkurs IPARD agencije, dostavlja svu potrebnu dokumentaciju koja se od njega traži kako bi uopšte ušao u proces odobravanja projekta.

Odobravanje projekta posle dostavljanja svih potrebnih dokumenata, potencijalni korisnik ulazi u proces odobravanja projekta. Investicija ne sme biti započeta pre nego što je projekat odobren. Kada se počne sa realizacijom investicije ne sme odstupati od projekta koji je priložio prilikom konkurisanja. Korisnik je dužan da se pridržava odobrenog projekta i u toku perioda trajanja investicije prihvata kontrole koje mu šalje IPARD agencija kako bi bili provereni navodi projekta, radovi ili poštovanje trajanja investicije od pet godina. Minimalni rok trajanja svake investicije je pet godina, korisnik je dužan da, u tom vremenskom periodu, održi investiciju (ne sme da otuđi objekat, da mu promeni namenu, niti da otuđi mašine), a mora da dostigne standarde EU, u zavisnosti od vrste investicije. Ukoliko postupi suprotno dogovorenom korisnik je dužan da vrati sva sredstva.  

Odobravanje plaćanja, korisnik počinje sa investicionim aktivnostima, prema odobrenom projektu. IPARD agencija može, u određenom roku ili samo u toku trajanja konkursa da obavi refundaciju utrošenih sredstava u iznosu od 50 odsto vrednosti investicije, za poljoprivredne proizvodjače nosioce gazdinstva mladje od 40 godina i do 70%. Podnose svi računi, dokazi o uplati sredstava čime dokazuje obavljenu transakciju. Refundacija sredstava obavlja se jednom, za sva investirana sredstva, medjutim kod zahtevnijih investicija može se dogotiti parcijalno uplaćivanje sredstava, a vraćanje sredstava može viši u više tranši.

Kontrola korisnika je višestruka Prva je u fazi odobravanja da li je započeo investiciju/kupio opremu za koju konkuriše „nulta kontrola". Ako je započeo investiciju zahtev za ostvarivanje prava na IPARD sredstvima biće odbijen. Druga kontrola je pre isplate sredstava, njome se želi da se utvrdi da li je investicija obavljena u skladu sa predloženim projektom. Ukoliko ima odstupanja zahtev za povraćaj sredstava biće odbijen. Poslednja kontrola obavlja se posle realizovane investicije i posle isplaćenih sredstava korisniku. Kontrole mogu biti i vanredne u zavisnosti od okolnosti ukoliko komisija sumnja na neku od nedozvoljenih radnji, zloupotreba, prevara, neregularnosti, ... Korisnik je dužan da čuva svu dokumentaciju od trenutka sklapanja ugovora.

Autor: Dragan Kolčić, dip.ing.agroekonomije
Izvor: www.psss.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE