Novi sistem podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvojuMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević istakao je danas da je osnovni cilj usvajanja Predloga zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju stvaranje predvidljivog ambijenta za poljoprivrednu proizvodnju.

Knežević je prilikom obrazlaganja predloga tog dokumenta poslanicima Narodne skupštine objasnio da on, pored predvidljivosti uslova za rad poljoprivrednih proizvođača, donosi i lakše planiranje srednjoročnih i dugoročnih investicija, unapređenje konkurentnosti, uvođenje jedinstvene evidencije o podsticajima, bolje planiranje budžetskih sredstava i usaglašenost sa propisima EU.

On je naveo da su zakonom predviđeni podsticaji i fizičkim i pravnim licima, odnosno za poljoprivrednike, zadruge, preduzeća, verske zajednice i druge vrste organizacija ukoliko se bave poljoprivrednom proizvodnjom i upisani su u Registar Ministarstva.

Podsticaji su, kako je dodao, predviđeni jednako za vlasnike i zakupce zemlje, a stimulacije su namenjene za podsticanje poljoprivredne proizvodnje bez obzira na pravni i vlasnički status proizvođača.

Prema njegovim rečima, zakonom su garantovani minimalni iznosi podsticaja na nivou ovogodišnjih plaćanja, a Vlada će svake godine, na osnovu Zakona o budžetu, usvajati maksimalne iznose podsticaja.

Ministar je istakao da su iznosi koje zakon određuje - 6.000 dinara po hektaru ratarske proizvodnje ili premija za mleko od 7 dinara po litru, zakonom zagarantovani minimumi koje ni Vlada ne može da umanji ali može da ih uveća ukoliko ima sredstava u budžetu.

Knežević je istakao da, zahvaljujući ovom zakonu, agrarna politika i politika ruralnog razvoja postaju jedinstvene za čitavu teritoriju Republike Srbije, pri čemu se autonomnim pokrajinama i lokalnoj samoupravi omogućava da utvrđuju i sopstvene mere podrške za sprovođenje te politike na svom području. One to mogu učiniti, kako je objasnio, kroz lokalne strategije razvoja i plaćanja premije osiguranja, regresa za skladištenje u javnim skladištima i regresa za reproduktivni materijal.

Novina koju donosi zakon jeste i da korisnik podsticaja na osnovu direktnih plaćanja može ostvariti ukupan iznos od 10 miliona dinara, ukazao je ministar.

Zakonom su predviđeni i podsticaji za organsku proizvodnju, koji su za 40 odsto uvećani u odnosu na podsticaje za konvencionalnu proizvodnju kako u periodu konverzije, tako i za one koji već imaju sertifikovanu biljnu ili stočarsku organsku proizvodnju, rekao je Knežević.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE