Da bi otkup ovogodišnjeg voća prošao bez problema inspekcijske službe ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede su svakodnevno na terenu. U mačvanskom okrugu ima oko 100 otkupnih mesta, a najviše ih je u šabačkom kraju.

Hladnjača "Libertas" je jedna od četrdesetak stanica u šabačkom kraju gde se ove sezone otkupljuje voće.  Prošle nedelje imali su tri različite inspekcijske kontrole, a provera ispravnosti vage ali i vidno istaknutih otkupnih cena po klasi voća samo je deo inpekcijiskih provera.

"Tržišna inspekcija proverava da li je otkupljivač registrovan za otkup da li vodi propisano evidenciju, da li je otkupno mesto ispunjava minimalno tehničke uslove za mesto otkupa, kao i da li su istaknuti uslovi otkupa", kaže načelnik šabačkog odeljenja Tržišne inspekcije Miladinka Jovanović.

 

Nepravilnosti u dosadašnjem otkupu u hladnjači "Libertas" nije bilo. Ukupno 220 tona jagode već je uskladišteno, a od planiranih 650 tona malina otkupljeno je nešto preko 40 tona, a višnje tek 15 odsto od ovogodišnjeg roda.

Hladnjača ima dugogodišnje saradnike i ustaljen sistem ugovorenog rada uz kartice sa bar kodovima.

"Za proizvođače se kartice sa bar kodovima rade svake godine, dužni su da donesu ličnu kartu, potvrdu o porezu ili poljoprivrednom domaćinstvu, i karticu za uplatu na tekući račun, pošto uplaćujemo otkupljeno voće na tekući račun", objašnjava Vladimir Knežević iz hladnjače "Libertas" u Šapcu.

Da bi ovogodišnji otkup prošao bez dosadašnjih problema inspektori Ministarstva poljoprivrede su na području Mačvanskog okruga imali 43 preventivne kontrole.

"Iza preventivnih kontrola su rađene redovne kontrole i do sada je urađeno 24 redovne kontrole. Imali smo samo jednu kontrolu po prijavi na području oprštine Krupanj i ta je prijava bila neosnovana" kaže kordinator za otkup za Mačvanski okrug Milivoje Krasavac.

Otkup će biti zabranjen na otkupnim mestima koja nisu evidentirana u centralni registar, ili se ne pridržavaju svih zakonskih odredbi.

Poljoprivrednicima se sugeriše da ne potpisuju otkupni list dok ne provere cenu, klasu i količinu predatog voća.

Izvor:rts.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE