NOVI SAD, - Međunarodni sajam poljoprivrede počinje danas u Novom Sadu, gde će se do 15. maja više od 1.500 izlagača predstaviti proizvode i usluge iz 60 zemalja. 
Na 82. poljoprivrednom sajmu svoje proizvode direktno će predstaviti 24 zemlje, dok će 36 država učestvovati posredstvom predstavništava firmi i distributera.

Prijatelj ovogodišnje manifestacije biće Italija, čijih će se 10 kompanija predstaviti na kolektivnoj izložbi, a prvi put će se organizovano predstaviti i kompanije iz Kine, kao i jedna od najvećih poljoprivrednih kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Al Dahra".

Pored Kine i Italije, koja je naredne godine zemlja partner, biće organizovane i kolektivne izložbe na kojima će se predstaviti kompanije iz Hrvatske, Austrije, Holandije, Mađarske i Republike Srpske.

Na tradicionalnoj izložbi poljoprivredne mehanizacije će biti predstavljene najsavremenije mašine i oprema, poput kombajna za repu vredan pola miliona evra ili traktora koji košta 250.000 evra. Na Nacionalnoj izložbi stoke predstaviće se 1.300 rasnih grla domaćeg uzgoja, a Ministarstvo poljoprivrede će podržati i Izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakama geografskog porekla.

Povodom stupanja na snagu Zakona o predžetvenom finansiranju, 1. juna, na sajmu će biti održana i konferencija posvećena tom zakonu, a biće upriličeni i Dani španske poljoprivrede.

Organizatori su najavili niz konferencija, promocija i stručnih predavanja iz raznih oblasti agrara, poput bezbednosti hrane, ishrani domaćih životinja, upotrebi pesticida, kreditima za poljoprivredu, biljnoj proizvodnji.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, prema najavi, trebalo bi sa tokom sajma razgovaraju sa stranim zvaničnicima o investiranju i budućoj saradnji. Sajam bi trebalo da posete ministri poljoprivrede Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske, kao i delegacija ministarstava poljoprivrede Rusije.

Ulaz na sajam košta 500 dinara, za kolektivne posete (grupe veće od 15 ljudi) cena ulaznice je 350 dinara, dok đaci, studenti i penzioneri kolektivnu posetu plaćaju 200 dinara, kao i deca od sedam do 12 godina. U nedelju, 10. maja, biće organizovan Porodični dan, kada će roditelji sa decom uzrasta do 16 godina moći da posete sajam uz kupovinu samo jedne ulaznice od 500 dinara. Radno vreme sajma je od 9 do 19 sati.

izvor:rtv.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE