Policija je sprečila poljoprivrednke iz svih krajeva Vojvodine i Srbije, nezadovoljne novom agrarnom politikom resornog ministarstva i ministra Dušana Petrovića, da dođu do centra Beograda, odnosno Ministarstva poljoprivrede i zgrade Vlade Srbije.

Poljoprivrednici nisu mogli traktorima da izađu na glavne saobraćajnice, a došlo je i do incidenta u kojem je povređen jedan od njih.

- Iako su se poljoprivrednici pridržavali propisa i zakona došlo je do incidenta u kome je pripadnik policije prislonio pištolj na slepoočnicu poljoprivredniku iz Subotice. Prethodno su ga udarali i bio je sav krvav - kazao je  za "Dnevnik" predsednik Skupštine Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Ivković. - Ceo  scenario u kojem su poljoprivrednici šikanirani od 9 sati ujutro, kada su traktorima krenuli ka Beogradu, bruka je i sramota za ovu državu. Ovo je sumrak srpske demokratije. Čak nam se uskraćuje i pravo da učestvujemo u saobraćaju iako ispunjavamo sve propise.

Poljoprivrednici su, kako je "Dnevniku" rečeno u Asocijaciji, traktorima krenuli iz svih krajeva Srbije u grupama od nekoliko desetina do nekoliko stotina, ali mnogima policija nije dala ni da izađu iz svojih mesta.
U Ministarstvu poljoprivrede, dok su na putevima širom zemlje trajali protesti, rečeno nam je da se nadležni neće tim povodom oglašavati niti će se ministar Dušan Petrović obraćati poljoprivrednicima.
Podsetimo, poljoprivrednici nezadovoljni zbog amanjene površine poljoprivrednog zemljišta koja se subvencioniše, ali i ukupne agrarne politike, svoj su protest već izrazili uputivši pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, ministru poljoprivrede Dušanu Peroviću i premijeru Vlade Vojvidine Bojanu Pajtiću. Zemljoradnici iz južnog Banata blokirali su sve izlazne puteve iz Pančeva, osim novog puta za Beograd. Blokadu su izveli sa nekoliko stotina traktora, a na mestu blokade bile su prisutne jake policijske i snage Žandarmerije. Oko 11 časova i potpuno je zaustavljen saobraćaj prema Jabuci, B.N. Selu, Dolovu i Starčevu.
Više od 300 traktora je kod Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u toku popodneva blokiralo putni pravac Novi Sad-Subotica, očekujući da se organizatorima protesta obrate nadležni iz resornog ministarstva ili predstavnici Vlade Vojvodine.
Poljoprivrednici iz Bačke Palanke i pripadajućih 13 sela opštine sa oko 63.000 stanovnika   blokirali su centar grada, a baš ispred zgrade Opštine gde je, inače zabranjen saobraćaj. Tu se našlo oko stotinjak traktora onih koji traže da se po hetaru subvencije daju ne samo onima do 10 hektara, već i onima koji obrađuju do 100 hektara. Podržavajući štrajk, na stotinjak traktora, kombajna, ali i drugih poljoprivrednih mašina, koje nisu ometale saobraćaj, a sve je bilo prijavljeno nadležnima još prošle subote, Mita Lačanski, član Opštinskog veća Opštine Bačka Palanka zadužen za poljoprivredu (jedini je ispred lokalne samouprave izašao na glavni šor) podržao je zahteve poljoprivrednika koji su se pojavaili u centru Bačke Palanke.
U saradnji sa Asocijacijom poljoprivrednika Vojvodine, Udruženje poljopriuvrednika Stara Pazova je organizovalo odlazak traktorima u Beograd, na protestni skup.Iz skoro svih mesta opštine krenulo je oko stotinu seljaka na traktorima, ali im je kod Nove Pazove blokiran prolaz. Inače, u pripremi za odlazak u Beograd, u nedelju popodne, poljoprivrednici staropazovačke opštine su na poziv Udruženja Stara Pazova, a uz podršku seljaka I iz Krčedina, Sremskih Karlovaca I Slankamenačkih vinograda, organizovali protestnu vožnju kroz Staru Pazovu, magistralnim putem M22 do Nove Pazove, potom kroz Vojku I nazad u Staru Pazovu, gde sui m se priključivali seljaci iz tih mesta pa je protestna kolona narasla na 150 traktora. Svoje nezadovoljstvo poljoprivrednici su iskazali na skupu ispred zgrade opštine.
-Ovo danas je dokaz da poljoprivrednici mogu da brane svoje interese i opomena da ćemo ići dalje ako se ne ispoštuju naši uslovi, -rekao je u ime okupljenih seljaka Mihal Domonji Lakatoš,sekretar Udruženja poljoprivrednika Stara Pazova koji je pročitao zahteve.
Ekipa "Dnevnikovih" reportera

Hapšenja kod Sombora

Kolona od oko 150 traktora somborksih paora namernih da se pridruže protestu svojih kolega u Beogradu, zaustavljena je zahvaljujući jakim policijskim snagama, već u Kljajićevu. Pripadnici interventne jedinice Policijske uprave Sombor napravili su blokade na izlazu iz ovog najvećeg sela somborskog atara, koje seljaci i pored nekoliko pokušaja nisu uspeli da probiju, tako da je do zaključenja ovog broja "Dnevnika" u seljačko-policijskoj blokadi ostao magistralni put Novi Sad-Sombor. Prema rečima organizatora protesta čiji je organizator Asocijacija poljoprivrednika Vojvodine, njihova dva člana, Stajšić Borislava i Milorada Mastilovića somborska policija je lišila slobode nakon pokušaja da traktorima probiju živi zid policajaca postavljen još u Somboru.
-Nismo ni pojma imali da nam je srpska policija tako efikasna pa nas živo čudi što nisu uhapsili Karadžića i Mladića još pre pet godina- revoltiran je odlučnom akcijom somborske policije učesnik protesta i jedan od viđenijih seljaka iz Stapara Nenad Radin- Klopka.- Prvu blokadu smo imali još kod fabrike hrane "Panonka" u Somboru, ali su nas uspeli zaustaviti tek ovde, u Kljajićevu.
- Šta će se dalje dešavati ne znamo ni sami, ali naši zahtevi su poznati Vladi Srbije i mi od njih nećemo odustajati- tvrdi Radin.

Izvor:www.dnevnik.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE