BEOGRAD - Na sastanku državnog vrha na kome su uz predsednika republike Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića, prisustvovali pojedini ministri i predsednici stranaka vladajuće koalicije, postignut je kasno sinoć dogovor da se uvaže zahtevi poljoprivrednika koji već četiri dana blokiraju puteve u Vojvodini.

Dogovoreno je da ministar poljoprivrede Dušan Petrović danas predloži Vladi da se poljoprivrednicima na ime regresa za 2011. godinu isplaćuje 14.000 dinara po hektaru, sve do 100 hektara obradive površine, što je isto kao i 2010.

Petrović će zatražiti da Vlada Srbije ovu obavezu ispuni u narednih osam meseci.

Poljoprivrednici iz Vojvodine četiri dana protestuju, nezadovoljni prvim Petrovićevim predlogom o subvencijama kojim je bilo predviđeno da se gazdinstva podstiču do najviše 10 hektara, uz kasniju korekciju da se subvencionisane površine mogu povećati do 30 hektara.

Iz Vlade su tvrdili da u budžetu nema novca za subvencioniranje većih površina.

Seljaci su traktorima blokirali glavne puteve u pokrajini, policija nije dozvoljavala da oni na protest dođu u Beograd, a sinoć kasno samo su bili prohodni autoputevi od Beograda preko Novog Sada do Horgoša, kao i od Beograda do Šida, ali su bili blokirani prilazi tom gradu.

Zemljoradnici koji protestuju tražili su da se sa 14.000 dinara po hektaru subvencionišu sva domaćinstva koja obrađuju do 100 hektara zemlje.

Izvor:blic.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE