Znanje na poklon

Posle izuzetno dobre prethodne rodne godine za očekivati je da jesenja setva bude nešto manja, ali savet struke je da se seje semenska pšenica, jer ona iz ambara daje značajno manji prinos. 

Setva semenske pšenice je nešto što struka nalaže iz prostog razloga što visok prinos može očekivati samo ako se radi sa semenskom robom.

Dovoljno je reći da se u kućnoj radinosti nikada ne mogu naneti fungicidi na seme onako kako to može da se uradi u fabrici. Samim tim nicanje i razvoj biljke su u startu povoljniji i time se postiže prinos. Semenska pšenica uvek donosi bolji rod od one sa tavana, ali zbog prethodnih iskustava sa cenama i nekim stvarima koje nisu samo poljoprivredne mi očekujemo da će ove godine biti posejano manje semenske pšenice što nije za pohvalu ali jednostavno je tako.

Obrada zemlje je bitan uslov kvalitetne proizvodnje i mora biti potpuna, nikako redukovana jer bi to značajno umanjilo rod.

Do sada je iskustvo pokazalo da redukovana obrada zemlje donosi manji prinos, tako da onaj ko je u stanju da nađubri i uzore zemljište može da očekuje bar tonu više po hektaru – to je provereno. Jednostavno, ako niste obradili zemljište kako treba – očekujte niži prinos, nemojte kriviti seme.
U poslednje dve godine, zbog povoljne cene, ljudi su išli i sa dva ili tri tretmana fungicidima, i mi smo stigli do prinosa od 6 – tona, pa čak i 8 kod nekih sorti, ali je to sad sve dovedeno u pitanje sa ovim niskim cenama pšenice. Ne može pšenica u našek kraju da da 7-8 tona ako se ne urade fungicidi u vreme cvetanja.

Miholjsko leto će stvoriti preduslove za setvu a savet struke je sejati maksimalne količine pšenice, jer za očekivati je da pšenica opet donese berićet.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE