Iako se ove godine u svetu očekuje rekordan rod žitarica, to neće rešiti krizu zbog visokih cena osnovnih životnih namirnica, saopštila Organizacija UN za hranu i poljoprivredu. Cene hrane u maju su zabeležile blagi pad, ali će u narednom periodu ostati visoke i nestabilne.

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) sopštila je da iako se ove godine u svetu očekuje rekordan rod žitarica, to neće rešiti krizu zbog visokih cena osnovnih životnih namirnica.

Cene hrane u maju su zabeležile blagi pad, ali će u narednom periodu ostati visoke i nestabilne.

 

Korpa osnovnih prehrambenih proizvoda - žita, ulja, mleka, mesa i šećera - prošlog meseca pojeftinila je tek za jedan odsto, ali je i dalje za trećinu skuplja nego lane.

Blagi pad cena rezultat je najveće rasprodaje žitarica od 2008. godine. Ipak, cene će ostati hirovite, zbog spekulacija na berzama i neizvesnosti da li će padavine ići na ruku vodećim proizvođačima u Evropskoj uniji i severnoameričkim zemljama.

"Do kraja godine imaćemo visoke cene hrane, jer su njene svetske rezerve smanjene, a rast u proizvodnji većine žitarica je skroman", kaže Abdolreza Abasijan iz FAO-a.

Odluka Rusije da od jula ukine zabranu izvoza ovogodišnjeg roda žitarica, mogla bi da doprinese novom blagom pojeftinjenju hrane.

"Ove godine očekujemo veći izvoz hlebnog žita iz Rusije i Ukrajine, ali to neće rešiti sve probleme svetskog tržišta žitarica", kaže Abasijan.

Poskupljenje hrane dostiglo je vrhunac početkom godine, što je u mnogim zemljama Afrike i Bliskog istoka - izazvalo pobune.

U Latinskoj Americi, najsiromašniji za hranu troše dve trećine prihoda.

Opasnost od revolucije gladnih ostaje, jer su mogućnosti za povećanje obradivih površina i prinosa - ograničene, a sadašnji model poljoprivredne proizvodnje, zasnovan na jeftinoj energiji - prevaziđen.

Izvor:rts.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE